Nincs utánpótlás

3 órája

Ütemes az apadás, indulnak haza a szolnoki vízügyesek

Nincs már utánpótlása a víznek, a Duna felső szakaszain gyorsabb lett az apadás. A Lajtán is csökken a vízszint. Az ott szolgáló tiszai vízügyesek is nemsokára hazatérnek...

Rimóczi Ágnes

A Duna felső szakaszain ütemes apadásnak indult a vízszint. A Lajta is apad. Jönnek haza a szolnoki vízügyes szakemberek.

apadás
Már gyors az apadás. Jönnek haza, akik kilenc napig teljesítettek szolgálatot a Lajtánál
Fotó: Kötivízig/Facebook

A felső szakaszokon ütemes az apadás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnapi közleménye szerint intenzívebb apadás indult meg a Dunán, Nagybajcsnál a tetőzés óta már 2,5 métert apadt a folyó, mely mostanra az alsóbb szakaszokon is érezteti hatását. Győrnél - a Mosoni-Duna és a Duna szintjének kiegyenlítődését követően - szombaton megnyitották a vízügyi szakemberek a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát. Az árvízkapu funkciót ellátó műtárgy a győri tetőzéskor 130-140 centiméterrel mentesítette a várost, ennyivel alacsonyabban tudta tartani a vízállás tetőző értékét.
A Lajtán folyamatos az apadás, az állami töltéseken helyenként megkezdődhetett az ideiglenes magasítások elbontása, a káros jelenségek feltérképezése, összesítése, a kezelésükre épített ideiglenes védművek vizsgálata és bontása, a későbbi rekonstrukciós munkák előkészítése.

Kilenc napon át mérték a vízhozamot

A megfeszített, több napon át tartó szolgálat után hazaindulnak a tiszai vízügyesek is. – Hazaútra készen a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzosai, akik 9 napot töltöttek el a Lajtánál – adta hírül a Kötivízig az igazgatóság közösségi oldalán hétfőn délután. A bejegyzésből kiderült: a csapat több mint száz alkalommal mérte a vízhozamot a folyó különböző szelvényeiben, segítve ezzel a sikeres védekezést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában