Szakképzési kínálat

2 órája

Dönteni kell! Szakmák kavalkádjával várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat Szolnokon

Csattogtak a szerszámok, robotkarok mozogtak az asztalon, ínycsiklandozó illatok szálltak egy másik stand felől. Mindez egy helyen! Nem is annyira lehetetlen ez, a szolnoki pályaválasztási kiállításon megannyi szakma, sőt cégek csábították, sőt csábítják egészen keddig lehetőségeikkel a pályaválasztás előtt álló fiatalokat.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Öröm ennyi pályaválasztás előtt álló fiatalt köszönteni az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban – kezdte köszöntőjét a szolnoki pályaválasztási kiállítás megnyitóján  dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője. A hétfőn délelőtt elkezdődött, kedden is zajló kétnapos esemény házigazdája kiemelte, ez nem kis feladat, ám ma jóval több minden segíti a döntést.

szolnoki pályaválasztási kiállítás
Gyakorlatorientáltan szélesíti a fiatalok látókörét a szolnoki pályaválasztási kiállítás
Fotó: Mészáros János

A Szakmák Világa Pályaválasztási Kiállításon Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere szintén köszöntötte a résztvevőket.

– A mai alkalom biztosan sokak számára segít egészebb képet kapni a jövőjét illetően. Harmincegy képzési lehetőség, negyvenhét kiállító bemutatkozása viheti közelebb a fiatalokat a céljaikhoz – mondta a polgármester. Szalay Ferenc kiemelte, fontos, hogy az ember mindig törekedjen a minőségi tudás megszerzésére, a minőségi munka végzésére, mindezt a bérezése is tükrözi majd.

Hozzátette:

  • a vármegyében a munkanélküliség aránya négy százalék körüli;
  • Szolnokon négy százalék alatt áll.

– A város komoly lehetőségeket kínál, a gazdaság igényli az új, hatékony, fiatal munkaerőt is, akiket ti képviseltek – fogalmazott a polgármester.

Az eseményen részt vett Hubai Imre, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is.

A szolnoki pályaválasztási kiállítás szélesíti a fiatalok látókörét

Szél Vivien a Tomajmonostorai Általános Iskolából érkezett. A szolnoki pályaválasztási kiállítás számára különösen sokat jelent, hiszen egyelőre nem talált egyértelmű irányt, amerre szívesen indulna.

– Nyolcadikos vagyok, idén döntenem kell, mit tanuljak, merre menjek majd. Még soha nem voltam ilyen eseményen, de bízom abban, hogy segít képet kapni a lehetőségekről – fogalmazott Szél Vivien. Testvére, Szél László valamivel határozottabban látja a jövőt, bár még ő is bizonytalan.

– Mezőgazdasági irányban gondolkodok, van egy családi vállalkozásunk, leginkább emiatt. Ennél pontosabb képem egyelőre nincs, remélem, hogy ez a kiállítás segít majd dönteni – fogalmazott a fiatalember.

Tanáraik minden évben elhozzák a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat. Kovács-Katonás Lilla magyar tanár szerint ezek az alkalmak jelentősen formálják a diákok szemléletét.

– Belelátnak egy-egy szakma gyakorlati oldalába, diákoktól leshetik el a fortélyokat, úgy hiszem ez sokat segít a jövőjükkel kapcsolatos döntésekben – mondta a pedagógus.

Kollégája, Agócs Ferenc a végzősök osztályfőnöke. Ő szintén egyetért abban, hogy a fiatalok látókörét szélesíteni kell.

– Mi egy kis településről jövünk, emiatt is lényeges behozni őket a városba, a faluról. Más ingerekkel, élményekkel találkoznak, erre nagy szükségük van, itt egy teljesebb palettát kapnak a szakmákat illetően – fogalmazott az osztályfőnök.

Van, akinek egy, másnak több határozott célja is akad

Matastik András a Tiszakürti Körzeti Általános Iskola diákja, több irányban is gondolkodik. Az eseménytől azt várja, hogy sikerül eldöntenie, melyik a legmegfelelőbb számára.

– Érdekel a kereskedelem és marketing irány, de a kőműves vagy valamelyik mezőgazdasági szakmát sem zárom ki. Láttam szimpatikus kiállítókat, képzéseket, bizakodó vagyok – fogalmazott a fiatalember.

Azoknak is segítenek a kétnapos kiállításon, akik teljesen elvesznek a lehetőségekben. Sipos Tibor a Szolnoki Szakképzési Centrum Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégiumának orientációs osztályába jár.

– Ez egy szakmaválasztást megelőző évfolyam, olyan, mint egy nulladik évfolyam. Ez az időszak segít megismerni az erősségeinket és az érdeklődési köröket, amik az év végére már teljesen kirajzolódnak – fogalmazott a fiatalember.

Egyúttal azt is elárulta, ő maga a rendészeti képzésben, a katonaságnál tudja elképzelni magát. Kiemelte, a szolnoki pályaválasztási kiállításban az a legjobb, hogy sok gyakorlati elem van, ami segít jobban megérteni, megismerni az adott szakmát vagy akár munkát is.

A változatos standok és képzési helyek hétfőn és kedden, két napon keresztül várják a fiatalokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában