Jászapáti

2 órája

Imádják a gyerekek: egyedi gólyafészektornyot kapott a bölcsőde – videóval

Új látványossággal bővült a jászapáti Horváth Bölcsőde udvara. Egy régi kéményből gólyafészek tornyot alakítottak ki, ahol új otthonra lelhetnek majd a hosszú lábú, védett madarak.

Illés Anita

Jókedvű, mosolygós gyermekek fogadták a vendégeket az átadó napján a Horváth Bölcsőde udvarán, ahol ifj. Pócs János alpolgármester kezdeményezésére és támogatásával gólyafészek tornyot létesítettek egy funkció nélküli kéményből. A kicsik örömmel fedezték fel a torony falát díszítő dekorációs rajzokat, melyek fontos üzeneteket közvetítenek. 

gólyafészek
Új gólyafészektornyot adták át kedden Jászapátin, a Horváth Bölcsőde udvarán 
Fotó: Pesti József

Gólyafészektoronyként született újjá a régi kémény

– A mögöttem található területen néhány hónappal ezelőtt még romos épületek álltak. Az intézményvezető megkért, hogy lehetőség szerint bontsuk le azokat, hogy növeljük a bölcsőde udvarát. Farkas Ferenc polgármesterrel sokat tanakodtunk azon, hogy mi legyen az épületekhez tartozó egykori kémény sorsa. Végül úgy döntöttünk, hogy megőrizzük, és új funkcióval látjuk el. Hol máshol lehetne jobb helyen egy gólyafészek, mint a Horváth Bölcsőde udvarán. Így a kémény átalakult, toronyként született újjá. A fészek elkészült és kihelyeztük – hangsúlyozta köszöntőjében ifj. Pócs János, köszönetet mondva mindenkinek, aki közreműködött célkitűzése megvalósításában. 

gólyafészek
Ifj. Pócs János alpolgármester köszöntőjében a torony falát díszítő rajzok üzeneteiről is beszélt
Fotó: Pesti József

A gyermekek jelentik a jövőt

A dekorációs festményen fontos szerepet kapnak a természet szimbólumai. 

– A gólya a gyermekáldást, a pillangók az átalakulást és az újjászületést jelképezik. A dinnye a termékenységet és az egészséges életet, a felhők és a fák az élet örök körforgását, míg az ég és a föld a természet tökéletességét és teljességét hirdetik. A legfontosabb jelképek az alkotáson a boldogan játszadozó gyermekek, akik élettel töltik meg a bölcsődét is – hangsúlyozta az alpolgármester, majd tolmácsolta Horváth Gábor üdvözletét, aki betegség miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen.

Balogh Ivett felolvasásában elhangzott Aranyosi Ervin A megújult gólyafészek című verse, amit néhány évvel ezelőtt egy jászapáti gólyafészekről írt a költő. Az eseményen a Pántlika Ifjúsági Néptáncegyüttes táncosai, Urbán Ágnes és Juhász Erik is közreműködtek. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában