Őszi szakbizottsági szemlék

2024.09.03. 10:30

Felülvizsgálatokkal készül a Kötivízig a védekezési feladatokra

A következő időszak védekezési feladatainak ellátására készül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Ennek érdekében elvégzik a szakemberek a Tisza folyószabályozási műveinek felülvizsgálatát.

Rimóczi Ágnes

A Tisza folyószabályozási műveinek kisvízi felülvizsgálatával kezdődtek és zajlanak az őszi szakbizottsági szemlék a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon.

MJA_2893
Tisza
Fotó: Mészáros János / Forrás: MW archív

– A november elejéig tartó „kampány” keretében a szakemberek a szervezet működési területén felmérik a különféle vízgazdálkodási létesítmények, védművek, műtárgyak állapotát, ellenőrzik a gépészeti és elektromos berendezések üzemképességét. Megvizsgálnak minden olyan tényezőt, ami a védekezésben és a vízszolgáltatásban funkcióval bír – számoltak be az igazgatóság illetékesei.

Hozzátették: bár a Zagyva kisvízi bejárása már megtörtént, a jogszabályok értelmében a vízügyi igazgatóságok minden évben szeptember és november között végzik el a vízkár-elhárítási, vízhasznosítási és folyószabályozási művek, illetve létesítmények szemléjét.

A felülvizsgálat fontos a védekezés szempontjából

– A felülvizsgálatokat az egyes vízügyi szakterületeknek megfelelően (pl. árvízvédelem, folyógazdálkodás, folyami nagyműtárgyak, belvízvédelem, vízrendezés, vízszolgáltatás, vízrajz, stb.), a létesítmények ellenőrzése keretében végzik el. Így vizsgálják többek között az árvízvédelmi töltéseket, csatornákat, zsilipeket, szivattyútelepeket, jégtörő hajókat, védelmi anyagokat, -eszközöket, -gépeket, informatikai és hírközlési rendszereket. Emellett aktualizálják a szervezeti beosztásokat is. Ezzel igazgatóságunk felkészül a következő időszak védekezési feladatainak ellátására – részletezték.

Kiemelték: ahogy mindig, idén is november közepén zárul a komplex ellenőrzési munka a tapasztaltak kiértékelésével, a szükséges intézkedések meghatározásával, továbbá a rekonstrukciós és fejlesztési igények összegzésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában