Csoda

2024.09.10. 06:55

Bármikor elnyelheti a Tisza: ismerje meg a cibakházi sziget lenyűgöző világát – galériával!

Hol volt, hol nem volt… – akár egy mese is kezdődhetne így. Ám most a cibakházi sziget történetét elevenítjük fel, amely legutóbb két évvel ezelőtt bukkant ki a Tiszából, azóta a turisták és a kalandvágyó természetkedvelők árgus szemekkel figyelik a történetét.

Pakainé Pusztai Nóra

Ebben az évben augusztus közepén adtunk először hírt arról, hogy előbukkant hullámsírjából a cibakházi sziget, mely két évvel ezelőtt több ezer négyzetméterrel növelte meg ideiglenesen a tiszazugi nagyközség területét. 

cibakházi sziget,Tisza
Ezer arcát mutatja a Tisza a cibakházi szigetről 
Fotó: Mészáros János

Most nyáron csak alig néhány napig élvezhette a homokpad a napsütést, a lassan emelkedő vízszint ellepte a felfedezésre váró területet. De nem telt bele néhány hét, ismét látogathatóvá vált Cibakháza híres szigete. Látványos akkor is, ha kint van a vízből, illetve akkor is, ha gyönyörű ha csak pár centiméter csobog felette. Sokan fürdőruhával érkeztek a területre, kiélvezve a hűsítő habokat és az alacsony vízállást, egy-egy délután szinte stranddá változott a part. Családok, baráti társaságok verődtek össze, hogy kellemes órákat töltsenek a hűsítő Tisza mellett.

Villámgyorsan eltűnhet a cibakházi sziget

A zátonyt egyébként a gátőrház felől érdemes megközelíteni, jól kitáblázott úton haladhatnak a természetkedvelők. Megéri az alig tízperces fáradozás, mert a Tisza ezer arcát mutatja. Idén a partra is különleges homokpadokat rajzoltak a hullámok, sőt sok kagyló is a felszínre került. A következő napokban, hetekben valószínűleg ismét emelkedni fog a Tisza vízszintje, így vélhetően a szolnoki török kori híd maradványaival és a nemrég ismét előbukkant hajóroncsokkal és együtt a cibaki szigetet is elnyelik a Tisza habjai, most azonban még bárki megcsodálhatja élőben, vagy éppen hírportálunk segítéségével – helyszíni felvételeinken megismerhetik a Cibakháza melletti sziget különleges világát!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában