Olvasnivaló

2024.09.17. 08:49

A búza és víz évei: óriási siker volt az első rész, már készül a történelmi regény folytatása

Várhatóan jövő év tavaszán jelenik meg az Alföld legelképesztőbb kincskeresését feltáró, tavaly novemberben megjelent nagy sikerű történelmi regény folytatása. A búza és víz évei című, Szentmiklós- sorozat második kötete izgalmas, akcióban gazdag cselekménnyel szövi tovább a szereplők sorsát, jónéhány rejtélyről fellebentve a fátylat.

PR cikk

Tavaly novemberben, az ünnepek előtt jelent meg Erdős Lajos, A búza és víz évei című történelmi regénysorozatának első kötete, mely Törökszentmiklós újratelepítésének korában, 1720-ban kezdődik.

A búza és víz évei
 Erdős Lajos első kötete, A búza és víz évei című történelmi regény hatalmas sikert aratott az olvasók körében, a folytatásra már nem sokat kell várni, gőzerővel készül a Szentmiklós-sorozat folytatása
Fotó: Nagy Balázs

A búza és víz évei című regény Törökszentmiklós újratelepítésének korában játszódik

– Ez az egész könyvsorozat akkor pattant ki a fejemből, amikor otthon olvastam a Törökszentmiklós betelepítéséről szóló hiteles forrásokat. 1720-ban megérkeztek Szentmiklósra a reformátusok, megépítették saját kápolnájukat majd templomukat, aztán 1725-ben megérkeztek a katolikusok is, akik a falu másik végében telepedtek le. A település kettészakadt, ugyanis a felekezeteknek külön templomuk, piacuk volt, külön életet éltek, nem szívlelték egymást. A tiszttartó háza szinte lépésre pontosan a két templom között volt. Törökszentmiklóson a városháza mind a mai napig ott áll. Innen ágazik ki az Almásy út – annak idején Tiszttartó út–ami egy határvonal volt, amit a két felekezet tagjai nem léphettek át. Nagyon megragadott ez a világ. Úgy véltem, akár kedvenc íróm Ken Follett is írhatta volna, hiszen ő is megtörtént eseményeket dolgoz fel a maga sajátos stílusában – mesélte a kezdetekről Erdős Lajos, aki meg is írta ezt a történetet, de nem akárhogyan.

A valós történelmi eseményeket és helyszíneket kalandokkal, izgalmas kincskereséssel, különleges szereplőkkel fűszerezte, így született meg A búza és víz évei című regény első része, melyet már megjelenésekor is emelt darabszámban rendeltek meg a könyvterjesztők.

Óriási siker lett az első kötet, az eladási TOP-lista 6. helyére is felkerült

– Nagyon jó előjel volt, hiszen első könyves szerzőnél ez nagyon ritkán fordul elő. Ráadásul, ez az emelt darabszám el is fogyott, ezért kértek még egy második adagot, ami szintén elfogyott, így egy harmadik szállítmányt is rendeltek néhány héttel ezelőtt. Ezeket is folyamatosan viszik, ami miatt nagyon boldog vagyok – számolt be első könyvének sikeréről az író.

Mint elmondta, a legtöbb kötet Budapesten fogyott, valamint a dunántúli vármegyeszékhelyeken, főleg Győrben. Hozzátette, a törökszentmiklósiak egy kicsit kivártak, de azóta ma már itt is nő az eladási szám.

– Nagyon sok visszajelzést érkezik, e-maileket, Facebook-üzeneteket kapok, illetve, egy kifejezetten olvasóknak létrehozott portálon is megfogalmaznak véleményeket a könyvvel kapcsolatban. Nagyon jól esik a sok pozitív hozzászólás, és az is nagy öröm, hogy az olvasók mennyire várják a folytatást. Aminek szintén nagyon örültem, hogy az első kötet a történelmi regény kategóriában a 6. lett tavaly az eladási TOP-listán. Ez folyamatosan változik, és volt olyan időszak, amikor kedvencem, Ken Follett egyik könyve állt az enyém előtt, a másik könyve pedig mögötte. A 10-es lista az úgymond már a „Bajnokok Ligája”. Erre nagyon büszke vagyok, hiszen névtelen íróként hirtelen a legnagyobbak közé kerültem. Most az a célom, hogy a második kötettel a dobogóra is felkerüljek – mondta a szerző, aki azt is elárulta, a folytatásra már nem is kell sokat várnia az olvasóknak, hiszen gőzerővel készül a második kötet.

Gőzerővel készül a második rész, várhatóan a jövő év elején jelenik meg

– Az első rész körülbelül 3 évig készült, az előtanulmányokkal együtt még több időt, legalább 5 évet vett igénybe. A második is úton van, de nem csak rajtam múlik, hogy mikor jelenik meg, hiszen többen dolgozunk a könyvön, a lektor, a szerkesztő, a tördelő és a grafikus. Ez egy csapatmunka, így nagyon sok időbe telik az, amíg a könyv a polcokra kerül. Vagyis úton van, csináljuk, de még idő kell hozzá. Az előző évek tapasztalata alapján nem biztos, hogy szerencsés az ünnepek előtt megjelentetni, ebben az időszakban ugyanis olyan nagy, ismert szerzők is kiadnak könyvet, akik például hosszú évek óta nem. Az ünnepek előtt tapasztalható dömping miatt valószínűleg 2025 első negyedévében, tavasszal jelenik meg a második kötet – tette hozzá.

A második kötet borítója már elkészült, hasonlóan az elsőhöz, grafikus által gyártott, egyedi tervezésű munka
Fotó: Beküldött fotó

De vajon hogyan folytatódik a cselekmény és a szereplők sorsa?

– Mindenképpen az első kötet elolvasásával érdemes elkezdeni, de úgy készül a folytatás, hogy az se legyen elveszve, aki régebben olvasta az első részt, és nem emlékszik mindenre. Az első kötet cselekménye 1720-ban játszódott, amikor megérkeztek Szentmiklósra az első telepesek. A második év, vagyis a második kötet egy évvel később, 1721-ben folytatódik. Egy új év kezdődik hosszú tél után, hiszen azalatt a való életben sem történt semmi, a cselekmény a nyár közepén veszi fel a fonalat. Ami a történetet illeti, az első könyvben nagyon sok terjedelmet vett el az első telepesek bemutatása, azoknak a mozzanatoknak az ábrázolása, hogy ilyenkor milyen feladataik vannak, hiszen a túléles volt a tét. A második kötetben lépek egy nagyot, és ott veszem fel a szálat, hogy mindenkinek megvalósult a korábbi terve. A folytatásban már el lehet engedni az építkezés korszakát, ezért hálás egy második könyv. Ugyanis a cselekmény így jóval dinamikusabb lesz, például az elsüllyedt hajó is felbukkan. Az összeesküvők dolgai is alakulnak, és nagyon sok minden kiderül, például A búza és víz évei cím jelentése is, ami egy nagyon érdekes lesz, hiszen ennek is köze van a kincs megtalálásához. Liliom a kém ismét lecsap, szóval lesz benne akció, izgalom bőven – nyilatkozott a szerző, aki azt is elárulta kérdésünkre, hogy egy új történelmi helyszín is megjelenik majd a regény második részében.

Erdős Lajos bízik abban, hogy a könyvsorozat segítségével szülővárosa, Törökszentmiklós betelepítéséről szóló történetét az egész országban megismerik majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában