Bulvár-celeb

5 órája

Riadó! Újra felbukkant a kolera Európában

103 éve fertőzött utoljára kolera Bulgáriában, most Indiából hurcolták be. A kolera erősen fertőző, halálos kimenetelű betegség is lehet belőle, szennyezett étellel vagy vízzel lehet elkapni.

MW

103 év után jelentettek újra kolerás beteget Bulgáriában. Egy 23 éves indiai férfi hozta be a balkáni országba, aki augusztus 13-a és szeptember 2-a között tartózkodott Új-Delhiben, majd 3-án már a kolera tüneteivel került kórházba − írta meg az Új Magyar Szó.

A diagnózist megerősítette a különösen veszélyes bakteriális fertőzések bolgár nemzeti laboratóriuma. 

A betegség súlyos hasmenéssel és hányással jár és a legtöbb esetben gyors kiszáradáshoz vezet. 

A betegség egyre gyakrabban fertőz újra. 2023-ban 45 ország jelentett kolerás megbetegedéseket, egyel több, mint 2022-ben, amelyek közül nyolc országban (Afganisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Szomália, Etiópia, Haiti, Mozambik, Zimbabwe, Etiópia és Haiti) 10 000-nél több gyanús vagy megerősített fertőzéses esetet okozó járvány tört ki.

Magyarországon 152 évvel ezelőtt, 1872. szeptember 14-én tört ki az utolsó nagy kolerajárvány. Ez, 1872–1874 között mintegy 250 000 halálos áldozatot szedett hazánkban. 

Bár a század végén, 1892-ben ez megismétlődött, az már közel sem volt olyan pusztító, mint a korábbi nagy járvány.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!