Kaland és kihívás

2024.08.31. 16:30

Portugáliában végezhették el szakmai gyakorlatukat az Illésysek

Daróczi Erzsébet

A kis- újszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola huszonhat tanulója vett részt nyári szakmai gyakorlaton a portugáliai Barcelos környékén az iskola sikeres pályázatának köszönhetően. A részletekről Tóth László igazgatóhelyettest és Perneki Adél tanárnőt kérdeztük. 

illéssy, középiskola,nyári szakmai gyakorlat,kisújszállás
Remek napokat tölthettek Portugáliában a diákok
Forrás: Beküldött fotó

– Érthető izgalommal, várakozással készült mindenki az útra, hiszen huszonkét diákunk először ült repülőn. A szálláshely egzotikus növényekkel körülvett, hangulatos táborban volt, ahol a szabadidő eltöltésére úszómedence, futballpálya, biliárdozásra, pingpongozásra, csocsózásra alkalmas terem is rendelkezésre állt – sorolta a tanárnő.

– A kommunikáció nyelve elsősorban az angol volt, vendéglátóink minden nehézségen átsegítették tanulóinkat. A szabadnapokon busszal bejártuk a környék nevezetes, történelmi emlékekben gazdag váro­sait (Portót, Bragát, illetve a legrégibb portugál várost, Ponte de Limát). Voltunk sétahajózáson a Douro folyón, és nem maradhatott ki a csobbanás sem az Atlanti-óceánban, ami örök élmény marad. A programban román, bolgár, német és olasz diákokkal dolgoztunk együtt, a három hét hatalmas élmény volt minden diákunk számára – jelentette ki a tanárnő. 

Tóth László elmondta, a szakmai útra iskolai belső pályázatot írtak ki, melyre a turizmus-vendéglátás; a kereskedelem; a szociális és a gépészet ágazatból is pályázhattak tanulóik. A portugál partnerrel már volt kapcsolatuk, ezért is ismét oda mentek szakmai gyakorlatra. 

– Előtte hétvégenként tartottunk felkészítést, ahol a kultúráról, a szakmai dolgokról beszélgettünk. Odakint minden diákunk szakterületének megfelelő helyen dolgozott, a kereskedők műszaki boltban, a kisgyermekgondozók óvodában, a vendéglátósok étteremben, a hegesztők pedig műhelyben.

A magyar ízek után furcsa volt az ottani konyha, sokan először kóstoltak tengeri ételt, tintahalat, polipot, garnélát.

A vendéglátósok a gyakorlaton polippal, tintahallal, különböző halakkal is megismerkedtek, megtanultak pikkelyezni, felvágni, ez szakmailag kihívás volt számukra. A három hét után diákjainkat értékelték – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől, aki elárulta, jövőre is lesz lehetőség nemzetközi gyakorlatra, addig azonban a nemsokára kezdődő új tanévre koncentrálnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában