Itassuk a madarakat!

2024.08.03. 06:55

A természet is megszenvedi a kánikulát, mi is részt vehetünk talpra állításában

A nagy hőség idején a legfontosabb teendő a folyadékpótlás, ez minden egyes élőlényre igaz. Bár a természet rendezi a maga sorait, időnként hálás egy kis segítségért. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai és a csatlakozó szakemberek a kánikula napjaiban sem pihennek. Sorra járják a természetes és mesterséges itatókat, hogy ellenőrizzék az állapotukat.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Az ismert és általunk látogatott vizes élőhelyek, mesterséges itatók, egyelőre jó állapotban vannak, elegendő víz van bennük – kezdte Hajdú Tamás a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke. Hozzátette, a 2022-es aszály ezek nagy részét kiszárította, ám szerencsére tavaly és idén kaptak elegendő utánpótlást, hogy ismét megjelenjenek.

Jackdaw,On,A,Cherry,Tree,,Eating,Cherries
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

– Nagyon fontos lenne megőrizni az ilyen vizes élőhelyeket bel-és külterületeken egyaránt!

A mesterséges itatók egy részét vadásztársaságok készítik, apróvadak itatása céljából, ezek csak számukra megfelelőek 

– hangsúlyozta a szakember. A további itatókat az egyesület, valamint a felelős gazdálkodók alakítják ki, ezek más rendszerekhez is kapcsolódnak, ideiglenes élőhelyként funkcionálnak madarak, hüllők, kétéltűek számára.

Egész évben jelentős az itatók szerepe

– Az itatóink egész évben működnek. Heti rendszerességgel feltöltjük őket a nyár folyamán. Ha csapadékosabb az idő, ezt elegendő két, három hetente megtenni. Az élővilág egész évben használja az itatókat, nem elegendő csak a legmelegebb hetekben fenntartani őket – magyarázta Hajdú Tamás. 

Kiemelte, olyan helyeken alakítják ki ezeket, ahol vélhetőleg nem botlanak beléjük természetjárók, kirándulók.

– Próbáljuk csökkenteni bármiféle találkozás kockázatát. Persze a településeken vagy azok közelében kihelyezett itatókkal más a helyzet. Ott az állatok megszokják az ember közelségét. Ha üres vagy kiszáradóban lévő itatót találunk ilyen részeken, próbáljuk meg felölteni – javasolta a természetvédelmi egyesület elnöke.

A saját kertünkben is megvendégelhetjük a „szomjas látogatókat”

– Egy kertben elhelyezett itatónak is nagyon fontos szerepe van, sok olyan madárral, élőlénnyel osztozunk ugyanis, amelyek hálásak lesznek egy kis vízért – fogalmazott Hajdú Tamás. Egy lapos tányéralátét egyebek mellett tökéletesen megfelel a célnak, nagyobb méretben a madarak már fürdésre is használják. Mindig nyitott területen érdemes elhelyezni ezeket, hogy a tollasok időben tudjanak reagálni a veszélyre. Például macskákra, kutyákra.

– A házi itatókban igyekezzünk gyakran vizet cserélni, így a szúnyogok dolgát megnehezítjük – figyelmeztetett a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában