Segítség

2024.08.12. 06:55

Iskolakezdési támogatás: pénzzel, tanszerekkel és tornazsákkal is segítenek az önkormányzatok

Hamarosan becsengetnek, sok szülő elkezdte már számolgatni az ezzel járó kiadásokat. A füzetek, írószerek, és a kötelező kiegészítők több 10 ezer forintba is kerülhetnek, ezért nagy segítség a rászoruló családok számára az önkormányzatoktól is igényelhető iskolakezdési támogatás. Ez az összeg településenként eltérő lehet.

Molnár-Révész Erika

A legtöbb önkormányzat már július végén meghirdette az iskolakezdési támogatás igénylésének lehetőségét. Így van ez Tiszatenyőn is, ahol eddig 20 család kérte a sulikezdést megkönnyítő segítséget. 

iskolakezdési támogatás
Nagy segítséget nyújthat a tanévkezdéshez az iskolakezdési támogatás, melyet már igényelhetnek az önkormányzatoktól az arra jogosult családok
Fotó: Illusztráció / Forrás:  Shutterstock.com

– Azok vehetik igénybe, akik gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A támogatás mértéke óvodások számára 5 ezer, általános iskolásoknak 15 ezer, a középiskolásoknak 20 ezer forint gyerekenként, felsőoktatásban tanuló, nappali tagozatos fiatal esetén pedig 25 ezer forint – sorolta Mező József polgármester. 

Mint elmondta, a polgármesteri hivatal egyik munkatársa minden csatolni való iratot előkészít a szülőknek a kérelem benyújtásához, mellyel megkönnyítik az igénylést a rászoruló családoknak. Hozzátette, a támogatást július 20-től augusztus 20-ig lehet kérni, az adott összeget a gyermekvédelmi támogatás kifizetése utáni napon, vagyis augusztus 21-e után kapják meg a rászoruló családok, hogy még be tudjanak vásárolni becsengetés előtt. 

Örményesen is igényelhető az iskolakezdési támogatás 

Örményesen július 22-től nyújthatták be a támogatási kérelmeket a rászoruló családok, a benyújtási határidő óvodás, általános- és középiskolás gyermekek esetében augusztus 21-e, a felsőfokú tanulmányokat folytató diákok szeptember 30-ig igényelhetik az egyszeri segítséget. 

– A támogatás mértéke óvodás gyermek esetében 5 ezer, általános iskolások részére 15 ezer, középiskolai tanuló esetében pedig 20 ezer forint, melyet augusztusban folyósítanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény kiegészítéseként. A felsőfokú tanulmányt végző diákok 25 ezer forintos támogatást kaphatnak szeptember végéig, külön juttatásként – tájékoztatott Török Tamás polgármester. 

A szomszédos Kuncsorbán is kérhető az iskolakezdési támogatás, mely óvodások esetében 10 ezer, általános iskolások esetében 20 ezer, középiskolás és felsőfokú tanulmányoknak folytató diákok esetében pedig 25 ezer forint. 

Cibakházán helyi rendelet szabályozza az iskolakezdési támogatást

 A korábbi évek gyakorlata szerint Cibakházán a kérelmet a gondviselő nyújhatja be akkor, ha a gyermek általános iskolában vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatási rend szerint tanul.
Mint arról a település közleményben tájékoztatott, a támogatás feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladhatja meg a 142 500 forintot.
A támogatás, melyet helyi rendelet szabályoz, évente egy alkalommal adható, az összeg gyermekenként 15 ezer forint, a dokumentumokat december 11-ig lehet benyújtani. A kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik.

Jákóhalmán mindenki egységes támogatást kap

A 3000 lelkes Jászjákóhalmán az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan a tervek szerint idén is segíti a családok iskolakezdését. A jászjákóhalmai lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező általános iskolás, középiskolás vagy felsőfokú oktatási intézményben tanuló, első oklevelét megszerző 25. év alatti diákok kérelmezhetik az iskolakezdési támogatást. 

– A jogosultságot önkormányzati rendelet szabályozza. A támogatás összege 5 ezer forint. Általában 140-150 fő kap iskolakezdési támogatást a településen. Kifizetése banki átutalással történik – tájékoztatott Terjéki Tünde polgármester. 

Nem pénzzel, füzetcsomaggal segítenek Rákócziújfalun 

Az iskolakezdéshez szükséges füzetcsomagot idén is az önkormányzat állítja össze Rákócziújfalun. A helyi általános iskola diákjai évek óta készen kapják a tanszerek ezen részét. A falu vezetése kiáll a kezdeményezés mellett, hogy a szülőket megkímélje a sorban állástól, ráadásul így mindenkinek a megfelelő tanszer kerül a padjába.
– A pedagógusok a napokban írták össze, hogy mire van szükség az adott osztályokban. A füzetek megrendelése folyamatban van, várhatóan az augusztus 20-i héten érkeznek meg – mondta Varga József, Rákócziújfalu polgármestere. 

Hozzátette, körülbelül 140 diák kap füzetcsomagot, melyet az első tanítási napon adnak át számukra.

Félezer elsős kap töltött tornazsákot idén is Szolnokon

A vármegyeszékhelyen is megkapják az iskolakezdési támogatás pénzbeli segítségét a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű  gyermekek. Ám ezen túl Szolnok önkormányzata immár hagyományos módon, egyedi ajándékkal köszönti az első osztályba lépő kisdiákokat. Anyagi helyzetre tekintet nélkül minden elsős felszereléssel feltöltött tornazsákot kap. Ahogy az elmúlt években, ez az idei tanévben is közel félezer iskolakezdő gyermeket érint.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában