Be kell tartani a szabályokat

2024.08.27. 17:23

Milliókat bukhat, ha kihagyja ezt a fontos lépést

Különösen nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás, júliusban 350 ezren dolgoztak így. Az adózás is egyszerű és kedvezményes, de nagyon sokat kockáztat az, aki elfelejti bejelenteni az alkalmi munkavállalóját. Lássuk, mit tanácsol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezzel kapcsolatban.

Rimóczi Ágnes

Az alkalmi munka nagy népszerűségnek örvend. Szerencsére az ügyintézés egyszerű, és megéri szabályszerűen bejelenteni az idény- és alkalmi munkát is, hiszen aki ezt elmulasztja, az augusztus 1-től egymillió helyett már kétmillió forintos bírságot kockáztat alkalmazottanként. 

alkalmi munka
Az alkalmi munka is szabályokhoz kötött. A lényeg, hogy az így dolgozó munkavállalót is be kell jelenteni
Fotó: Illusztráció / Forrás:  Shutterstock.com

Szégyenlistára is kerülhet a munkáltató

– Az ilyen súlyos szabálytalanságot elkövető munkáltató mindezek mellett két évre felkerül a NAV illegális foglalkoztatók szégyenlistájára, és két évig nem kaphat semmilyen költségvetési támogatást.

Szintén két évre az adózói besorolása kockázatos minősítésű lesz.

A kivások (kisvállalati adózó) még ennél is többet kockáztatnak a bejelentés elmulasztásával, mert elveszítik kedvező adózási módozatukat, és 24 hónapig nem is kerülhetnek vissza a kisvállalati adót választók népes táborába – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából.

Nem mindegy, milyen a foglalkoztatási forma

Ha egy munkáltatónak alkalomszerűen több munkaerőre van szüksége, akkor erre az átmeneti létszámnövelésre jelenthet megoldást az egyszerűsített foglalkoztatás. Ez a foglalkoztatási forma alapvetően kétféle munka lehet: 

  1. Mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka;
  2. Alkalmi munka (ennek speciális változata a filmipari statiszta foglalkoztatása).

Mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunkánál a munkavállaló foglalkoztatása ugyanazon munkáltatónál az adott évben nem haladhatja meg a 120 napot. Alkalmi munkánál a létszámkorlát mellett szintén figyelemmel kell lenni a foglalkoztatás időtartamára, amely az azonos felek között nem haladhatja meg az egymást követő 5 napot, egy naptári hónapban a 15 napot, az adott évben a 90 napot.

Több lehetőség van az alkalmi munka bejelentésére

A munkavállalót a munkáltatónak kell bejelentenie még a munkavégzés megkezdése előtt. Ehhez több gyors és egyszerű bejelentési mód közül választhat.

Érdemes a weben a NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazását választani, amely akár okostelefonról is elérhető, és az alkalmazott néhány kattintással bejelenthető, sőt, az érvényes bejelentések is lekérdezhetők. De választható még az EFO pro mobilalkalmazás, valamint a 185-ös telefonszám is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában