Vérszívók

2024.07.16. 07:00

Napokon belül megkezdik a földi-kémiai szúnyoggyérítést a Jászkunságban is

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén, továbbá Budapest hat kerületében, összesen 86 ezer hektáron lesz ezen a héten szúnyoggyérítés – adta hírül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A beavatkozás természetesen Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét is érinti.

Mészáros Géza

Az elkövetkező napokban, más térségek mellett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye számos településén várhatóak földi-kémiai szúnyoggyérítések. A nagy hőségre tekintettel légi kémiai kezelésekre továbbra sem kerül sor, mivel az csak a napnyugtát megelőzően kivitelezhető, amikor a meleg miatt még alig repülnek a szúnyogok. A gyérítések pontos ütemezése egyébként megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

szúnyoggyérítés
Illusztráció
Fotó: Makovics Kornél / Forrás: MW archív

A kánikulában a szúnyogok viselkedése is megváltozik, az aktivitásuk későbbre tolódik, de továbbra is tömegesen vannak jelen. A szakemberek jelzései szerint a Dunántúlon a legerősebb a szúnyogártalom, ahol a korábbi áradások és esőzések miatt nagy számban jelentek meg, azonban az ország összes élő- és holtvíz-parti területein is indokolt a beavatkozás. A nappali forróságot a legtöbb szúnyogfaj elkerüli, a csípőrovarok igyekeznek árnyékos területeken, fák és bokrok védelmében átvészelni a meleget. Napnyugta után, a szokásosnál akár több órával később is találkozhatunk a vérszívókkal, azonban vannak olyan fajok, amelyek az extrém hőmérsékleti viszonyokat is jól tűrik. Az inváziós fajok a lakókörnyezetünkben fejlődnek, míg az árterületekről a hazánkban honos szúnyogok repülnek ki.

A legtöbb helyen már felszáradtak a szúnyogok utánpótlását biztosító árterületek, így a lárvák számát csökkentő szervezett biológiai gyérítések lezárultak. A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi úton, a települések lakott részein végzik, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel. A készítményt apró cseppekre bontva, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás – tudtuk meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből.

Az illetékesektől azt is megtudtuk, hogy térségünkben hol kell gyérítésre számítani. Eszerint július 16-án Túrkevén és Kenderesen, július 17-én Kunszentmártonban, Mezőtúron, Nagyréven, Tiszainokán, Tiszakürtön, Tiszatenyőn és Kétpón érkeznek a járművek. Július 18-án Szajol, Tiszapüspöki és Cserkeszőlő kerül sorra. Július 19-én pedig Martfűn, Mezőhéken, Öcsödön, Rákóczifalván és Rákócziújfaluban, valamint Tiszajenőn, Tiszavárkonyban, Tószegen, Vezsenyen, Mesterszálláson és Kengyelen végeznek szúnyoggyérítést. Összesen mintegy 6400 hektáron történik beavatkozás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában