Kéreghullás

2024.07.03. 16:30

„Vedlenek” a szolnoki platánfák, a szakember szerint így érzik jól magukat

Kéreghullással reagálnak a terebélyesedésükre Szolnok platánfasorai

Mészáros Géza

Szolnokon az elmúlt hetekben számos városrészben tapasztalták az ott élők, hogy a platánfák a megszokottnál nagyobb ütemben és felületen dobják le a kérgüket. Miután pedig aggodalmaiknak is hangot adtak, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. a szakemberekhez fordult a jelenség magyarázatáért.

Szolnoki platánfa, kéreghullás
Egy általános szolnoki jelenség manapság, hogy a város platánfái hullajtják a kérgüket
Fotó: Doroszlai Dénes

„Mi a baj a platánfákkal?” – tették fel a kérdést a „fagyógyásznak, aki elmondta, sokan betegségre vagy valamilyen új kártevőre gyanakodtak, azonban szerencsére ezúttal szó sincs az ijedtségre. A jelenségért az átlagosnál csapadékosabb tavaszi időjárás felelős, amelynek köszönhetően a fák gyorsabb ütemben növekednek. Mivel gyorsabban vastagszik a törzsük, a kéreg nem tudja követni a gyarapodást. Ez okozza a lemezes kéreg hullását.

A jelenség növényvédelmi szempontból még hasznos is, ugyanis a platán-csipkéspoloska az elhalt, felvált szélű kéreglemezek alá bújva telel át.

Mivel most ezek a kéreglemezek lehullanak, jó eséllyel kevesebb kártevő-poloska fogja túlélni a telet.

A platánfa a benzingőzös városok túlélői

A platán nem más, mint díszfa, ugyanakkor még valamiben jeleskedik. Mégpedig abban, hogy városállósága kivételes. Jól viseli a szennyezett levegőt, és azt is eltűri, hogy utcai, parki ültetésnél a gyökerei nem nőhetnek nagyra, szerteágazóra, ezért szélesebb utcákba is remek választás útmenti díszfaként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában