Környezettudatosság

2024.07.27. 10:30

Folytatódik a faörökbeadási program Jászárokszálláson

Az akcióban résztvevők nem csak szépítik a várost, hanem hozzájárulnak a klímaváltozás mérsékléséhez is. A faörökbefogadási programba október 15-ig lehet jelentkezni.

Illés Anita

Az önkormányzat idén is meghirdette a tavaly útjára indított faörökbefogadási programot, melynek keretében a jelentkezők díszfát igényelhetnek az ingatlanuk előtti közterületre. 

faörökbefogadási program
Ebben az évben is meghirdették a faörökbefogadási programot Jászárokszálláson 
Fotó: lllusztráció / Forrás: Getty Images

A faörökbefogadási programban való részvétel egyik feltétele a szakszerű gondoskodás

A kijelölt helyszínekre a facsemetéket, az elültetésükhöz szükséges gödör kiásását, a támrúdhoz való kikötözést és a szalagozást a Városgondnokság végzi el, a fák öntözéséről és ápolásáról az igénylők gondoskodnak – tájékoztatott a város honlapján az önkormányzat. A programban jelentkezési lap kitöltésével részt vehet minden 18. életévét betöltött, jászárokszállási lakcímmel rendelkező magánszemély, gazdálkodó szervezet vagy társasház, aki a jelentkezés tárgyát képező közterülettel határos ingatlan tulajdonosa vagy az adott ingatlan tartós használatára jogosult személy. Nem kizáró ok, ha valaki tavaly is kapott fát.

Fontos információ, hogy a jelentkezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy saját költségén vállalja a facsemete szakszerű gondozását, fenntartását az ültetéstől számított legalább három évig. Ez azt jelenti, hogy április 1. és október 31 között legalább heti egy alkalommal, tartós kánikula és szárazság esetén június 1. és augusztus 30. között legalább heti két alkalommal tiszta vízzel meglocsolja a facsemetét. Mindezeken túl összegyűjti a lehullott lombot, a zöldhulladékot elszállítja vagy saját ingatlanán komposztálja, valamint rendben tartja a fa környezetét. Az örökbefogadónak írásos bejelentési kötelezettsége van az önkormányzat felé, ha a fa kiszárad, illetve megrongálják.

Amennyiben a programban elültetett fa a 3 éves gondozási időszakon belül elpusztul, annak pótlásáról saját költségén gondoskodik vagy költségeit megtéríti. A programhoz jelentkezési lap kitöltésével október 15-ig lehet csatlakozni. Ennek feltételeiről bővebb információ a település honlapján olvasható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában