Abádszalók

2024.07.23. 06:55

Itt minden elfogy! – a Tisza-tó egyik legnépszerűbb strandján jártunk

Egykor vármegyénk első számú strandja volt. Azóta jó néhány év eltelt – megnéztük, most mi a helyzet az abádszalóki strandon.

Rózsa Róbert

Somogyi Gyuláék húsz éve árulnak mennyei halételeket az abádszalóki strandon. Áruikra sosem volt panasz

Fotó: Nagy Balázs

– Mi két éve jártunk itt először, azóta most vagyunk itt másodszor. Maga a strand jó, a víz is kellemes. Jövőre is eljövünk, méghozzá nagyobb családdal – mondta hírportálunknak egy budapesti agglomerációból érkező család, akikhez az abádszalóki strandon léptünk oda. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan tetszik a nagy múltú strand a fürdőzőknek, és milyen ma a Tisza-tó Strand.

abádszalóki strand, strand, Abádszalók, Tisza-tó Strand, ár
Ez a Budapest mellől érkezett család jövőre is visszatér az abádszalóki strandra
Fotó: Nagy Balázs

– Halvány árnyéka egykori önmagának – ezt egy másik, Budapestről érkezett vendég mondta. Ő elmondása szerint már fiatalon sokat járt a Tisza-tó Strandra, üdülőt is vásárolt Abádszalókon, de ma már inkább csak horgászik. El is mondta, miért.

– Itt régen hömpölygött a tömeg, és nem hat büfé volt, mint most. Itt diszkó volt, amott koncert – magyarázott a gát felé mutatva. – Ma kijönnek a családok, megfürdenek és ennyi.

Ma is sokan szeretik az abádszalóki strandot

Az bizonyos, hogy sokan nosztalgiával gondolnak az abádszalóki Tisza-tó Strandra. Miután 50 évvel ezelőtt kialakították a tiszai tározót, létrejött a 14 négyzetkilométer területű abádszalóki öböl, amely egyebek mellett fürdésre is kiválóan alkalmas. Ezt pedig sokan örömmel ki is használták az elmúlt évtizedekben. Volt idő, amikor Abádszalók egyet jelentett a jászkunsági tiszai strandolással.

abádszalóki strand, strand, Abádszalók, Tisza-tó Strand, ár
Idén is rengetegen csobbannak szívesen a Tiszába az abádszalóki strandon
Fotó: Nagy Balázs

És biztos az is, hogy sokan ma is kedvelik. Hétköznapi látogatásunk jócskán kívül esett a csúcsidőn, a strandon ránézésre mégis jó ötszázan sütkéreztek, avagy mártóztak – már ha épp nem a strandröplabda vagy strandfoci pályán űzték a labdát. Ugyancsak megteltek az étkezdék is, a frissen sült ételek illata a büfékhez csalogatta a pancsolásban megfáradt vendégeket.

Hal, krumpli, savanyúság – minden elfogy

– Hát még ha a múlt hétvégét látták volna! – mondták az egyik falatozó árusai a legutóbbi, kánikulai, pazar forgalmat eredményező hétvégéről. Somogyi Gyuláék húsz éve árulnak az abádszalóki strandon, fő profilként halat sütnek, amit többnyire burgonyával és savanyúsággal kínálnak. Áruik pedig kelendőek, ami nem is csoda, elvégre mindig friss alapanyagból dolgoznak, a halakat pedig különleges – természetesen titkos – összetevőjű panírban sütik. – Eddig sosem volt rá panasz – mondták.

Mexikói ételekkel hódítanak Vetró Viktorék a Tisza-tó Strandon. Finomságaikat helyi kézműves szörpökkel lehet leöblíteni
Fotó: Nagy Balázs

– Mindent visznek – így összegzett egy másik, mexikói stílusú étkezde árusa. Vetró Viktor elmondta, náluk a burrito a sláger, bőven fogy gíroszból is, a szörpöket pedig tonnaszám tudná eladni. Utóbbi egyébként helyi termék, amelyet karcagi kistermelőtől vásárolnak. A „mexikói vonalat” pedig akkor vették fel, amikor a strand megújult, 2019-ben.

Merthogy megújult, és az öt évvel ezelőtti rendezkedés óta még kulturáltabb körülmények között fogadja látogatóit.

Rengetegen jönnek a kánikulában

– Picit lassan indult a szezon, meg kellett várni, hogy az iskolások táboroztatása lecsengjen. Ez megtörtént, és múlt hétvégén megérkezett a kánikula is, így jelentősen megnőtt a vendégek száma – mondta el érdeklődésünkre a Tisza-tó Strand Nonprofit Kft. ügyvezetője. Pataki Zsolt szerint az előző szombat-vasárnap összesen ötezren keresték fel az abádszalóki strandot.

abádszalóki strand, strand, Abádszalók, Tisza-tó Strand, ár
Árnyas fák és napozási lehetőség is várja az Abádszalókon strandolókat
Fotó: Nagy Balázs

Mint az ügyvezető kifejtette, többopciós fürdőhely az övék, hiszen rendelkeznek egy homokos öböllel, amely fürdéstől a napozáson át a vízi zumbáig számos tevékenységre alkalmas. De vannak árnyas részei is a strandnak. Űzhetőek ezentúl vízi sportok is, úgymint SUP, jet ski, vízibicikli, illetve kuriózumként vízi ejtőernyőzni is lehet. És ott van még a hárompályás óriáscsúszda is.

Ami az árakat illeti: 2024-ben

  • egy felnőtt napijegy 1800 forintba kerül, a diákoktól és a nyugdíjasoktól 1500 forintot kérnek el a bejáratnál;
  • váltható családi jegy is, amellyel két felnőtt és két diák mehet be, 6000 forintért;
  • 17 óra után olcsóbb a belépés a Tisza-tó Strandra, onnantól egységesen 1400 forint a napijegy ára. A hat évnél fiatalabbak és a 70 fölöttiek ingyen strandolhatnak.

A büfékben átlag 500 forintért cserébe hörpinthetünk fel egy presszókávét, a fél literes üdítők ára szűk 1000, egy korsó söré 1000 forint körül mozog. Ha enni is szeretnénk, adagonként két- és háromezer forintos árat kell fizetni a főételekért, ehhez nagyjából 1000 forintért jöhet még a köret. Az egyszemélyes tálak ára három- négyezer forint környékén mozog. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában