Jubileum

2024.06.04. 19:00

Száz éves születésnapot ünnepelt az iskola Tiszajenőn

Jubileumi évfordulót ünnepeltek a napokban Tiszajenőn. Kereken száz éve, hogy megkezdődött az oktatás a település általános iskolájában. A különleges alkalomra a diákok, pedagógusok egyaránt készültek.

Kovács Berta

Méltó módon emlékeztek meg a századik születésnapról Tiszajenő általános iskolájában, mely jelenleg a Szent István Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda nevet viseli.

Az épületet 1923-1924-ben húzták fel, és meg is kezdődött a gyermekek tanítása. 1948-ig az intézmény községi iskolaként működött.

száz éves,iskola.tiszajenő,általános iskola
Dr Kállai Mária is mondott ünnepi beszédet, mellette Vágó Béla és Virág József
Forrás: Beküldött fotó

1948-1990 között állami fennhatóság alá tartozott.

1990-ben az önkormányzat kapta meg a fenntartásával, működtetésével járó feladatokat. 2006-ban kapta meg a Szent István nevet.

Azt intézmény 2012 szeptemberétől került a váci egyházmegye fenntartásába, és azóta is egyházi iskolaként működik. Sőt, mára már az épület is egyházi tulajdonba került.

A jeles alkalomból rendezett nagyszabású ünnepségre meghívták az iskola egykori tanárait, volt diákjait, a szülőket és nem utolsó sorban a település elöljáróit. Ellátogatott Tiszajenőre Puskás Tibor Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) főigazgatója is, hogy köszöntőt mondjon. Az évforduló jelentőségét dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője is hangsúlyozta.

Egyházi iskola lévén nem maradhatott el a szentmise sem. Az intézmény tornatermében hálát adtak az évszázados működésért és Szent István király ünnepet is tartottak.

A születésnapra a tanulók is lelkesen készültek. Vágó Béla iskolaigazgató elárulta, az egész tanév folyamán gyűjtögették az iskola elmúlt száz évé megörökítő fotókat, melyekből kiállítást rendeztek. Az iskola történetét bemutató emlékkiállítás a lakosok által is látogatható, június 4-től 14-ig az iskola ebédlőjének előterében bárki megtekintheti, munkanapokon 15-17 óra között.

száz éves,iskola,tiszajenő,általános iskola,
A jelenleg egyházi fenntartású iskolában a katolikus megemlékezés, a szentmise sem maradhatott el
Forrás: Beküldött fotó

Az ünnepre nem csak képeket, tárgyakat is gyűjtöttek, régi taneszközöket az egykor használatos térképektől kezdve a ballagók tarisznyáján át a tintásüvegig, melybe a tollszáraz kellett mártogatni. Sőt nemrég vásároltak egy korabeli padot is, hogy teljes legyen a kép.

Különlegesség, hogy a hajdani diákok viseletét is megismerhették a fiatalok, diákok bújtak korabeli öltözetekbe, természetesen ide értve a gyerekeknek már történelemnek számító úttörő- és kisdobos egyenruhát is, de olyan is volt, aki cserkésznek öltözött.

száz éves,iskola.tiszajenő,általános iskola
Az ünnepségen egykori viseletekkel még az úttörők korszakát is megidézték
Forrás: Beküldött fotó

Az ünnep nagyszabású volta és a hosszas, izgalmas készülődés miatt is remélhetőleg a diákoknak is örök emlék marad.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában