Voks

2024.06.09. 20:51

Ég a munka a szavazatszámláló bizottságokban: megkezdték a voksok számolását – galériával és videóval

Bezárták az urnákat, szavazólapok az asztalon: óriási munka zajlik jelenleg a szavazatszámláló bizottságokban, ahol ezekben az órákban számolják össze a vasárnapi választások voksait.

Rózsa Róbert

Pontban este hét órakor országszerte bezárták az urnákat a június 9-ei európai parlamenti és önkormányzati választáson. A szavazatszámláló bizottságok már napközben sem tétlenkedtek, hiszen reggel hat órától fogadták a választójogukkal élni kívánókat. A szavazatszámlálóknak azonban az urnazárással egy új, még intenzívebb etap kezdődött el: a szavazatok összesítése.

szavazatszámláló bizottság, választás, szavazat
Óriási munka zajlik jelenleg a jászkunsági szavazatszámláló bizottságokban
Fotó: Nagy Balazs

Először leragasztották az urnákat, majd összegezték a fel nem használt szavazólapokat. Ezt követően a választói névjegyzék alapján megállapították, hogy körzetükben hányan vettek részt a választáson. Ellenőrizték a mozgóurnákat, majd a szavazólapok az asztalokra kerültek.

Minimum kétszer mindent meg kell számolni a szavazatszámláló bizottságnak

A zöld borítékban leadott nemzetiségi szavazólapokat előbb elkülönítették, mivel azokat majd a helyi választási iroda kezeli. Eztán kezdődött el a szavazatszámlálás.

Utóbbinak is szigorú rendje van. Előbb ellenőrizni kell egyenként a lapok bélyegzőit, eztán kezdődik a különválogatás és a számlálás. A szavazólapokat azért kellett külön kupacokba rendezni, mert azokat meghatározott sorrendben számolják össze.

Eztán már valóban a számoláson a sor, viszont legalább kétszer mindenképpen összesítik a voksokat, mivel akkor állapíthatják meg az eredményt, ha egymást követően két számolás is ugyanazt az eredményt adja ki. Ezt a műveletet pedig mind a polgármesteri, mind az egyéni jelölti, mind az európai parlamenti voksok alkalmával végig kell zongorázniuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában