Programajánló

2024.06.21. 06:55

Programkavalkád hétvégén: varázslatos események központja lesz a Jászkunság

Tiszavirág Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, Jász Világtalálkozó. Éjjel és nappal is látogatható programok közül is lehet választani hétvégén a Jászkunságban.

Molnár-Révész Erika

Nehéz lesz a programkavalkád sokaságából választani hétvégén a vármegyében, hiszen pénteken, szombaton és vasárnap is varázslatos rendezvények várják a kikapcsolódni vágyókat, és nem csak nappal, de éjjel is. 

programkavalkád
A programkavalkád része lesz a közös naplemente nézés is
Fotó: Mészáros János / Forrás: MW archív

Már pénteken kezdődik a programkavalkád (június 21.)

JÁSZJÁKÓHALMA 15 órától az ünnepélyes megnyitóval kezdődnek a 3 napos, 28. Jász Világtalálkozó programjai a Szent József téren. 17 órakor templomi hangversenyt tartanak a Szent Jakab Római Katolikus Plébániatemplomban. 18 órától a Szent József téren Bársony Bálin és a Magyar Rhapsody Projekt koncertje kezdődik, 20.45-kor Rácz Tamás helyi előadó, 21 órától a Jászság Népi Együttes műsora és táncház indul. Az esemény ideje alatt az "Öreg iskolában" kiállítások látogathatóak. 

TISZAFÖLDVÁR 17 órától a városi művelődési házban a Népi Díszítőművészeti Szakkör munkáiból nyílik kiállítás. 

SZOLNOK Folytatódnak a szerdán kezdődó Tiszavirág Fesztivál programjai. A PARKOLÓ délutáni parkprogramok keretében 15 órától indul a Tiszavirág kerékpártúra a Maláta tértől, 16 órától a kenyér meséje - interaktív mesejáték kezdődik, 21 órától indul a tervek szerint mécsesúsztatás a Tiszán, így búcsúztatva a kérészeket. A Park színpadon 17 órától a Tisza Klub tart interaktív előadást a Tisza vizi parányairól, a tiszavirágzásról. 20.15-től Raquel Romeo, 22.45-től Martin Harley lép fel. A Tiszai hajósok terén és a Tisza parkban 19 órától indulnak a koncertek, a Foci EB parkban, a Tisza szálló mellett 18 órától a Lengyelország - Ausztria, 21 órától a Hollandia - Franciaország EB mérkőzéseket lehet megtekinteni. 

Szombati programok (június 22.)

JÁSZJÁKÓHALMA Reggel 8 órakor zenés ébresztővel indul a Jász Világtalálkozó második napja. Ezt 9.30-kor a Jász települések díszes felvonulása követi. 11 órakor kezdődik a díszünnepség a Szent József téren, az ebéd után pedig hagyományőrző művészeti csoportok lépnek fel. A gálaműsor 18 órakor indul, a Budapesti Operettszínház előadásában. 21 órakor az R-GO ad nagykoncertet a sportpályán, 23 órától utcabál zárja a napot.

RÁKÓCZIFALVA Délelőtt 10 órától tárlatvezetéssel kezdődnek a Múzeumok Éjszakája programjai a Magyar Szabadságharcosok Házában. A tematika a Rákóczi-szabadságharc köré épül. A helyszínen egészen éjfélig várják az érdeklődőket kiállításokkal, fimvetítésekkel, játékkal, zenés műsorokkal, gyermekprogramokkal, egész napos népi történelmi játszótérrel. 

SZOLNOK Több helyszínen zajlik a Múzeumok Éjszakája a vármegyeszékhelyen. A Szolnoki Galériában 15 -től 16 óráig Király György Barcsay-díjas festőművész kalauzolja végig az érdeklődőket Nagy Gábor Időrétegek című tárlatán. Lesz még alkotósarok gyerekeknek, keresztrejtvény és kicskeresős játék is. A programok 20 óráig tartanak. A Kossuth téren 16-tól 20 óráig gyermekprogramokat tartanak, különböző asztali játékokkal, rugós és-gombfocival, csocsóval, kártya csere-berével és ügyességi játékokkal várják a kicsiket. A Tabáni Tájházban 16 órától ügyességi játékokkal, találós kérdésekkel, kézműves bemutatókkal készülnek, 22 óráig várják a látogatókat.

16 órától az óvóhelynél a JNSZ Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mutatják be a Mobil Labor műszereit, és egy tűzoltóautót is meg lehet tekinteni. Az óvóhelyen 16-tól 23-ig tárlatvezetés zajlik. A Szolnoki Járműjavítót 17-től 21 óráig lehet megtekinteni. A RepTárban 16 órától indulnak a programok előadásokkal, tárlatvezetésekkel, játékokkal. A programok 23.30-ig tartanak. 

A Verseghy Ferenc Könyvtárban 16.30-tól szabadulószobával, táncbemutatóval, a Pincekupa nevű amatőr csocsó, darts és billiárd bajnoksággal várják az érdeklődőket. Lesz még asztrológia, numerológia kártyavetés, öt állomásos családi nyereményjáték, retro és ügyességi játékok a futball tematikájában. A Hild Viktor Városi Könyvtárban 14-től 18 óráig legózni és csocsózni hívják a foci szerelmeseit. 

A Szapáry utcán két turnusban indul tárlatvezetés a Szapáry utca a 30-as években címmel 18 és 20 órától a volt Tünde Cukrászda elől. A TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló a 24 emeletes toronyházban 18 órától kezdődnek előadások, 20 órától naplementét is lehet figyelni a tetőről. 22 órától űrszimuláció kezdődik, derült idő esetén 23 órától távcsöves megfigyelésen lehet részt venni a tetőről. A Vártörténeti Látogatóközpontban 18 órától Megtalált középkor címmel tárlatvezetést tartanak 23.30-ig. A kávézóban már 16 órától lehet társasjátékozni. 

A Damjanich Múzeum 17 órától induló programjai között íjászbemutató, tárlatvezetések, kiállítások, koszorúkszítés is szerepel. 18 órától Varázslatos nyáresti melódiák címmel ad hangversenyt a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. 21 órától akusztikus rock koncert indul a Makai&Peleskei gitárduó előadásában. 23.30-tól tűzugrásra és jóslásra várják az érdeklődőket. 

A Tiszavirág Fesztivál utolsó napján a PARKOLÓ délutáni parkprogramok keretében 10 órától Érdekes Szolnok - városnéző sétaindul,
14 órától a „Jövőbe lövő” a Tintaló Társulás interaktív játéka kezdődik, szintén 14 órától indul a Hungarikum kalandjáték és Bagossy Sándor keramikusművész kézműves foglalkozása. 16 órától a Tiszavirágok című gyermekkönyv bemutatójára kerül sor.  A Park színpadon 17 órától szabályok és szokások a vizen és víz mellett címmel pódiumbeszélgetés indul, majd  Szűcs Krisztián Akusztik Duó, és a Ring of Cash lép fel. A Tiszai hajósok terén 19 órtól koncertek kezdődnek. A Tisza parkban 17 órától a Tiszavirágok című gyermekkönyv bemutatója lesz, 19 órától koncertek kezdődnek. A Foci EB parkban 18 órától a Törökország - Portugália, 21 órától a Belgium - Románia EB mérkőzést lehet megtekinteni. 

KUNSZENTMÁRTON 17.30-kor kapunyitás, 18-tól pedig indulnak a Múzeumok Éjszakájának programjai a Helytörténeti Múzeumban. A Nyomás utánunk! tematikára épülő rendezvény a 70-es 80-as évekbe repít majd vissza. A programok között koncertek, táncos bemutatók, jelmezverseny is szerepel. 20 óráig családi vetélkedőn is részt lehet majd venni. Az esemény 22.30-kor tűzzsonglőr bemutatóval, majd hajnalig tartó retró diszkóval zárul. 

TISZAFÖLDVÁR Kora este 18 órától kezdődnek a Múzeumok Éjszakája programjai a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban, ahol ezen az estén minden a fociról szól majd. A "Gólpassz– és akik helyzetbe hoztak" című eseményen a 2014 és 2024 között létrejött új gyűjteményi egységeket és adományozókat mutatják be, majd videóösszeállítást és virtuális kiállítást lehet megtekinteni. Ezt követően beszélgetéssel, előadással várják az érdeklődőket, végül éjfélig tartó Kalungu koncert zárja a napot. Az este során tárlatvezetésen is részt lehet majd venni.

TÖRÖKSZENTMIKLÓS Családi múzeumi játékok, kézműves játszóház, detektoros kincskeresés, éjszakai tárlatvezetés, színpadi produkciók – egyebek mellett ilyen programokkal várják az érdeklődőket 18 órától a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteményben.

Vasárnapi programok (június 23.) 

JÁSZJÁKÓHALMA Reggel 6-tól 12 óráig tartó horgászversennyel nyit a Jász Világtalálkozó harmadik napja a Tarna holtágnál. Az általános iskola udvarán 9 órától főzőverseny, a Fő út 48. szám alatti önkormányzati lakásban pálinkamustra indul, szintén 9 órától kezdődik a Jászsági Népi Játékok Olimpiája a Damjanich téren. 10 órától Tompeti és Barátai zenélnek a Szent József téren, 13 órakor a Cimbaliband ad koncertet. 16 órakor kezdősik a záróünnepség, 18 órától Zséda lép fel. A Jász utcában a nap során kézműves-és kirakodóvásár várja az érdeklődőket.

KISÚJSZÁLLÁS Délelőtt 11 órakor kezdődik a Süsü családi fesztivál a városháza parkjában. A kicsiket játszótérrel, játszóházzal, ügyességi játékokkal, babakuckóval, kézműveskedéssel és számos más érdekes programmal várják. 13 órától színpadi produkciók, kutyás-és karatebemutató színesítik az eseményt. 15 órától Kovácsovics Fruzsina, 17 órakor az Iszkiri Zenekar, 18 órától Karapancsev Kristóf lép fel. 

MEZŐTÚR Szent Iván éji tűzugrásra várják az érdeklődőket a Szabadság téren. 16 órától sütiversennyel, körhintával, játszóházzal, trambulinnal, kirakodóvásárral várják az érdeklődőket, 17 órakor bemutatók, gyermekműsorok, táncház kezdődik, 20.45-től kezdődik a tűzzsonglőr bemutató és a tűzugrás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában