Különlegesség

2024.06.25. 17:23

Gólyák lepték el Szolnok határát, káprázatos felvételek készültek a helyszínen - videóval, galériával

Gólyák lepték el Szolnok határában a Besenyszögi út mentén lévő füves területet, a frissen levágott búza tarlóját. A madarak különleges látványt nyújtanak az arra járóknak.

Rimóczi Ágnes

Népes gólyacsapatra figyelhetnek fel Szolnok határában, a Besenyszögi út mentén az arra járók. A hosszú lábú madarak zavartalanul sétálgatnak ott a füves területen, valamint a friss tarlón. Rigó András szolnoki családi gazdálkodó is felhívta hírportálunk figyelmét a tanyája szomszédságában nyugodtan lakmározó gólyák különleges látványára. Mint mondta, ahogy mi is tapasztaltuk: kedvenc költöző madarainkat még a kombájn zaja sem zavarja, sőt a közelben elhúzó helikopter hangjára sem röppentek el a madarak. Mint megtudtuk, ők az úgynevezett kajtár gólyák. 

gólyák,Szolnok,Besenyszögi út
A fehér gólyák nem zavartatják magukat, nyugodtan lakmároznak a tarlón a Besenyszögi út mentén
Fotó: Mészáros János

Kajtár gólyák azok a fiatal pár nélküli példányok, amelyek második, harmadik, esetleg negyedik évesek, és költésbe még nem kezdtek.

– Vagy azért, mert nem ivarérettek, vagy mert nem találtak még párt – tudtuk meg a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei helyi csoportjának elnökétől. Ahogy Pálinkás Csaba hangsúlyozta: ezeket a madarakat lehet látni a szóban forgó helyszínen is csapatba verődve, ahogy egyébként Kocsér környékén is figyeltek meg hasonló madárcsapatot.

A friss tarló igazi paradicsom a gólyáknak

– Az aratás pedig különösen bevonzza őket. Igazi paradicsom számukra, amikor a magas növény eltűnik, s a friss tarlón kedvük szerint találnak rovarokat, kisebb rágcsálókat. Általában a csapatban vannak őrszemek, akik felfedezik ezeket a helyeket, s ott aztán elidőzhetnek – részletezte a szakember.
Pálinkás Csaba arról is szólt, hogy az idei év nem rossz a gólyák szempontjából. Megfigyeléseik szerint kettő-három, esetleg négy fióka van a fészkekben, tehát átlagos fehér gólya szaporulat várható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában