Kosárlabda

2 órája

Győzött az NHSZ-Szolnoki Olajbányász a nyitányon – galériával

Nem indult könnyen a bajnoki rajt Oliver Vidin együttese számára a Kecskemét ellen. A második negyedtől viszont kezébe vette az irányítást a Szolnoki Olajbányász, és végül hat ponttal megnyerte a szezon első mérkőzését.

Szoljon.hu

Itt van az ősz, itt van újra… ezt a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk szombaton az egész napos szakadó esőben. A szeptemberi hónap pedig egyúttal azt is jelenti, hogy elrajtol az NB I.-es kosárlabda-bajnokság. Az NHSZ-Szolnoki Olajbányász a nyitányon a Kecskemét együttesét fogadta a Tiszaligeti Sportcsarnokban. A két csapat a nyári felkészülés során már találkozott egymással, akkor a piros-feketék 90–60-ra győztek. Oliver Vidinék pedig abban reménykedtek a meccs előtt, hogy sikerül hasonló eredményt elérni a bajnokság első fordulójában is.

Szolnoki Olajbányász
Győzelemmel indította az új bajnoki szezont az Olajbányász
Fotó: Kiss János

Fardaws Aimaq szerezte az Olajbányász első kosarát a 2024/2025-ös szezonban büntetőből. Ez viszont csak a szépítésre volt elegendő, ugyanis Kemal Karahodzsics duplájával és Petar Rakicsevics büntetőjével 3–0-val kezdték a meccset. Fizikálisan kemény mérkőzés alakult ki az első percekben, szinte csak a büntetővonalról szereztek pontokat a csapatok. Három percet kellett várni Bojan Szubotics első sikeres kísérletére, amelynél a szurkolók hangos éljenzéssel köszöntötték a montenegrói magasembert a visszatérését követő első tétmérkőzésén. Aimaq domináns játékkal mutatkozott be, és gyorsan össze is szedett kilenc pontot öt perc alatt. Illetve az Olajbányász fiatalja, Horváth Ákos is debütált az első osztályban. Bár úgy tűnt, hogy az Olaj hamar kezébe veszi az irányítást, a lila-fehérek a negyed végén egy 13–2-es rohammal fordítottak, így 21–14-es kecskeméti vezetéssel zárult az első tíz perc.

Gyorsan ledolgozták a hátrányukat a piros-feketék, akik egy 13–0-s rohammal kezdték a második játékrészt, Sztojan Ivkovicsnak időt is kellett kérnie, hogy rendezzék soraikat a kecskemétiek. A szünet némileg megfékezte az Olaj lendületét, de ez csak azt jelentette, hogy nem nőtt tovább a különbség. Sokáig maradt a hatpontos előny, Szubotics triplájával viszont 38–29-re vezettek a szolnokiak a nagyszünetben.

A fordulás után ott folytatta az Olajbányász, ahol abbahagyta a szünet előtt, és tovább növelte előnyét, három és fél perc után már tizennégy pont volt a különbség, 49–35. Ehhez kellett az is, hogy Marcus Lewis is elkezdje a pontgyártást, rövid idő alatt öt pontot tett a közösbe az amerikai. A piros-feketék tartották a magabiztos vezetést, Oliver Vidin edző pedig folyamatosan rotálta csapatát, melyre azért is volt szükség, mert sűrű napok elé néz az együttes. De először még ezt a találkozót kellett megnyernie, melyen a zárónegyedet 59–46-ról várhatta.

Krnjajszki Borisz és Sztrahinja Jovanovics tripláival indult az utolsó felvonás. Majd nem sokkal később Lewis is beszórt egy hármast, amivel már húsz pont volt a különbség, 68–48. Ezt követően a Kecskemét egy 10–2-es rohammal zárkózott, majd a találkozó végére hat pontra olvadt az Olajbányász előnye, amely így is nyert és 75–69-re legyőzte a Kecskemét együttesét az NB I. első fordulójában.

Ahogy a mondás is tartja, minden kezdet nehéz, így ez sem volt egyszerű, de az Olaj elvégezte feladatát és győzelemmel indította a bajnokságot. A folytatásra nem kell sokat várni, kedden ugyanis már az Oroszlány együttesét fogadják Pallai Tamásék, majd azt követően csütörtökön a Szeged vendégei lesznek.

– Gratulálok a Kecskemétnek, jó volt végre itthon játszani tétmeccsen, a szurkolók is készültek a rajtra, ahogy mi is – nyilatkozta Pallai Tamás a mérkőzés után. – A meccs tele volt hullámvölgyekkel a részünkről, néha jól játszottunk, néha viszont nagyon nem, a győzelemnek örülünk és remélem, hogy kiegyensúlyozottabbak leszünk a folytatásban.

NHSZ-SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–DUNA ASZFALT-DTKH KECSKEMÉT  75–69 (14–21, 24–8, 21–17, 16–23)

 Tiszaligeti Sportcsarnok, 1700 néző. V: Cziffra, Montgomery-Tóth C., Pozsonyi. 

SZOLNOK: JOVANOVICS 21/9, Pallai 4/3, Lewis 10/3, SZUBOTICS 8/3, AIMAQ 18/3. Csere: Peringer 2, Horváth Á. Krnjajszki 5/3, Rudner 7/3. Edző: Oliver Vidin

KECSKEMÉT: Sinik 12/6 WITTMANN 13/12, Rakicsevics 13/6, Lee 7/3, Karahodzsics 6. Csere: Tóth B. Schöll 2, IVKOVICS M. 16/3, Körmendi, Kelenföldi. Szakmai igazgató: Ivkovics Sztojan

Az eredmény alakulása.

2. perc: 2–3, 4. perc: 8–3, 6. perc: 12–9, 8. perc: 12–14, 12. perc: 21–21, 14. perc: 25–21, 16. perc: 32–24, 18. perc: 32–26, 22. perc: 42–32, 24. perc: 52–35, 26. perc: 52–37, 28. perc: 55–40, 32. perc: 62–48, 34. perc: 68–50, 36. perc: 70–58, 38. perc: 73–60.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, az Olajbányász vezetőedzője: – Nem voltunk kiegyensúlyozottak, voltak olyan periódusok, amikor megmutattuk, hogy tudunk jól is játszani, de összességében ez a teljesítmény nem lesz elég a folytatásban, hogy csak rövid rövid ideig kosárlabdázunk jól. A légiósok jó teljesítményt nyújtottak, magabiztos előnyt dolgoztunk ki, amikor a pályán voltak, viszont amikor cseréltem, akkor mindig tudott zárkózni a Kecskemét. Fel kell pörögnie mindenkinek, hogy sikeresek legyünk.

Ivkovics Sztojan, a Kecskemét vezetőedzője: – Gratulálok a Szolnoknak, mindig öröm itt játszani egy inspiráló közeg van itt. A fiataloknak ez új dolog, még sosem játszottak tétmeccsen ilyen jó hangulatban, következő héten jön a Falco, majd ott is megtapasztalhatják ezt az élményt. Én ide győzni jöttem, szomorú vagyok, hogy ez nem sikerült. Sok buta eladott labda eldöntötte a meccset, a Szolnok viszont egy jobb csapat nálunk összességében, és megérdemelten nyert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában