Felmérés

2024.06.26. 08:30

A szakértői vélemény alapján alakítják ki a Fiumei úti parkot Szolnokon

Két, a városrész építését a hatvanas évektől kiszolgáló felvonulási épület elbontásával Szolnok teret adott a Fiumei úti iskola szomszédságába tervezett park, valamint egy 72 férőhelyes parkolóterület létesítéséhez. A faházak és betonalapjaik eltávolítása mellett néhány öregecske, betegeskedő fát is ki kell vágni...

Mészáros Géza

A Fiumei úti park- és parkolóépítés kivitelezési munkálatait megelőzően a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.nyilvánossá tette a terület biológiai állapotfelmérését. A közösségi oldalán jelezte, hogy egy külsős fadiagnosztikai szakértő bevonásával vizsgálják meg a Fiumei úti fák állapotát.

Favizsgálat a Fiumei úton,fadiagnosztika
Horváth Tibor (szemben) szakértő faegészségügyi diagnózisa sok esetben betegséget és elöregedést állapított meg
Fotó: Nagy Balázs.

Így is történt. A napokban Horváth Tibor minősített favizsgáló mérnök szemlét tartott, és azt állapította meg, hogy a faházak betonalapjainak felbontása miatt a hatvanas-hetvenes években ültetett fák, köztük nemesebb fajú keményfák egy részét is muszáj lesz kivágni, melyeket természetesen friss csemetékkel fognak majd pótolni.

Az eseményen megjelent Hagymási Márton, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. műszaki igazgató-helyettese, valamint Boros Zoltán városi főkertész is, illetve egészséges környezetünk fennmaradásáért érthetően aggódó természetvédő aktivisták is. Utóbbiak sajnálkozásuknak adtak hangot, amikor Horváth Tibor felsorolta az általa kivágásra javasolt fákat.

Életeket menthet a dőlésveszélyes fák eltávolítása

– Nem vagyok érdek vezérelt, nem pontosan tudom, hogy milyen parkot terveznek ide, én csak azokat a fákat vizsgálom meg, melyek ezen a területen vannak, és szakmai állásfoglalást készítek – hangsúlyozta Horváth Tibor.

– A fák egészségi és statikai felmérése alapján arra következtetek, hogy a gallyazás és a lombkorona-igazítás nem eredményezi az idős fák egészségének javulását. Ha pedig az építmények helyén lévő betonalapokat is elbontják, úgy a növényzet gyökérzete egy-egy nagyobb szélviharnál nem fogja földben tartani a fát. A dőlésveszélyes, továbbá beteg vagy elhalt fák eltávolítása elengedhetetlen, mivel ezek veszélyt jelenthetnek az emberekre és a környezetre – fogalmazott a szakértő.

– A szakértő szakmai javaslatát értékelni fogjuk a kertészeti koncepció kialakításánál – mondta ezt már Hagymási Márton.

Esőkertes Miyawaki erdő vagy egyszerű Fiumei park?

– Korábban Miyawaki-erdőt és esőkertet hoztunk volna itt létre, de a szakmai állásfoglalás után egy egyszerű, természetes park kialakításának gondolata is felmerült bennünk. Ez azt is jelenti, hogy a parklétesítéshez állnak itt még olyan fák, melyek részei lehetnek annak – magyarázta a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. műszaki igazgató-helyettese. Jelezte, hogy a beruházás részleteinek folyamatát társaságuk közösségi oldalán keresztül is követni tudják az érdeklődők.

Boros Zoltán főkertész is osztotta Horváth Tibor és Hagymási Márton véleményét, amely egy egészséges fákkal és egyéb növényzettel körbetelepített zöldterület kialakítását célozza meg a hetvenkét férőhelyes parkolóterület köré.

Favizsgálat a Fiumei úton,fadiagnosztika
A Fiumei úton épülő parkolóterület legtöbb fáját megtartják a létesülő parkhoz
Fotó: Nagy Balazs

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában