Szolnok

2024.05.31. 06:55

Fagylaltkörkép: idén ezek az ízek hódítanak, de vajon mennyit kérnek egy gombócért? – videóval

Már javában dübörög a fagylaltszezon: különleges és megszokott, mentes és hagyományos jeges finomságokkal találkozhatunk Szolnok utcáit járva. A belváros néhány fagylaltozóját feltérképezve számos újdonságra bukkantunk, és az is kiderült, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagylalt ezen a nyáron.

Köllő Judit

Szolnokon, a Szapáry utcában található fagylaltozóban találtuk a legnagyobb kínálatot: összesen 95(!) íz közül választhatunk. Halápi Barnabás tulajdonos arról számolt be hírportálunknak, hogy a mentes fagylaltok mellett a gyerekek által kedvelt ízvilágok a legkeresettebbek. De vajon melyik lesz a legkeresettebb fagylalt ezen a nyáron?

Fagylalt
A szolnoki Szapáry utca fagylaltozójában összességében 95(!) fajta fagylaltot tud a tölcsérekbe rakni Szőke Vivien
Fotó: Nagy Balázs

Van, ahol közel száz fagylalt közül válaszhatunk

– Az elmúlt három évben próbáljuk bővíteni a kínálatot – fejtette ki a tulajdonos. – Egyszerre 62 íz található pultunkban, melyek közül kivétel nélkül mind népszerű. A klasszikusok mellett a cukormentes és a vegán ízek a legkeresettebbek – tudtuk meg.

De népszerű náluk:

  • a gesztenyepüré;
  • a belga fűszeres;
  • az epres sajttorta;
  • a somlói;

és persze a gyerekek által körberajongott gumicukor, az unikornis, a vattacukor és a pattogó cukorkás jeges finomság is.

– Igyekszünk minden igényt kielégíteni, ezért folyamatosan bővítjük a kínálatunkat, aminek köszönhetően 95 féle fagyi közül választhatnak a hozzánk betérők – tette hozzá a tulajdonos.

A mentes az új őrület, de már a vegán is hódít

Az elmúlt években egyre keresettebbé váltak az úgynevezett mentes fagyaltok. Ebben az esztendőben már nem is találni olyan fagylaltozót a szolnoki belvárosban, ahol ne akadna egy-két ilyen jeges finomság. Az egyik Tisza-parti kis fagylaltozóban például számos mentes és vegán fajtából lehet választani, ezeket mind  nagyon kedvelnek a vásárlók.

– Körülbelül 20 ízből választhatnak – magyarázta Magos Liliána.– Igyekszünk a vásárlók kedvére tenni és fenntartani az érdeklődést, ezért ízeink mindig változnak. Kifejezetten népszerűek a cukormentes, glutén és laktózmentes, valamint a vegán fajtájú fagyik. Sokan azonban az íze miatt keresik a finomságot, és nem fontos számukra, hogy mentesek legyenek. A legkeresettebbek az Őrség zöld aranya, a rákóczi túrós, illetve a jól bevált klasszikusok, mint a vanília, a citrom és a csokoládé. Idén újdonságnak számít pultunkban a görögdinnye és a mangó-kókusz fagylaltunk, ez is kelendő – tette hozzá a pultban serénykedő hölgy.

Egyre több a különlegesség, de jól meg kell fizetni

A szolnoki belváros másik fagylaltozójában is számos különleges íz hódít. 

– Körülbelül 40-50 íz közül választhatnak nálunk a fagylaltimádók – mondta Kovács Kinga, miközben kiszolgálta a fagyiért várakozókat. – Jelenleg a legnépszerűbbek a cukormentes és a laktózmentes fagylaltjaink, illetve a slágerfajták. Bár tavaly nem emeltük árainkat, idén elengedhetetlennek bizonyult, hogy valamelyest megváltoztassuk azokat... – tette hozzá.

Az árak Szolnokon belül is változnak, de szinte mindenhol 450 és 550 forint között vásárolhatunk meg egy gombóc fagylaltot. Ezek üzletenként 4 és 7 dekagramm között mozognak. A hírportálunk által megkérdezett tulajdonosok, illetve eladók mindannyian arról számoltak be, hogy a megváltozott gazdasági helyzetből adódóan kénytelenek voltak igazodni a drágább alapanyagárakhoz. 

A Balatont hozza közel a rendkívül érdekes ízvilág

Érdekesség, hogy a Balaton Fagyija verseny egyik legextrémebb ízvilágát az egyik szolnoki fagylaltozóban is kapni. Ez nem más, mint a sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi. Ugyanabban a fagyizóban találni még mentás uborkás, hekkes és szicíliai sós pisztáciás finomságot is... 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában