2024.04.22. 12:00
Limbóczki János birs nedűje lett a Jászság legjobb pálinkája
A pálinkafőzésnek nagy hagyományai vannak a térségben.
Még a csapból is pálinka folyt szombaton a Jász Múzeumban, ahol immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Jászsági Pálinkamustrát és Párlatversenyt. Célja évről évre a pálinka történelmi hagyományainak megismertetése és ápolása, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, a házi fogyasztásra főzetett pálinkák megmérettetése, valamint a minőségi pálinkakészítés támogatása.
A mustra ünnepélyes megnyitóján Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere, Budai Lóránt polgármester és Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Vass Róbert, a verseny igazgatója adott néhány instrukciót a szakavatott zsűrinek.
A mustrára az ország számos pontjáról és határon túlról is érkeztek zamatos gyümölcsből készült italok. Harmincöt nevező mintegy 160 párlata került az ítészek asztalára, akik többek között illattisztaság, illatkarakter, íztisztaság- és karakter, valamint harmónia alapján bírálták el a pálinkákat.
Az eredményhirdetést a Lehel Vezér Gimnázium Férfikarának hangulatos műsora vezette fel, majd értékelték a nedűket, melyek közül 46 arany, 67 ezüst, 39 pedig bronz minősítést kapott. Jászberény legjobb pálinkája címet ebben az évben Lénárt Gábor kajszibarack pálinkája nyerte. A Jászság legjobb pálinkáját Limbóczki János készítette birsből. A legkülönlegesebb pálinkának Tóth Attila tűztövis párlata bizonyult. A mustra legjobb pálinkájának járó díjat pedig Varga László irsai olivér törkölypálinkája érdemelte ki.