2023.12.19. 13:55
Ünnepi termékeket vizsgál a hatóság a Jászkunságban is
Heteken át a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeit és vendéglátóhelyeit ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A december végéig tartó szezonális vizsgálatot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a kormányhivatal munkatársai végzik.
Illusztráció
Forrás: Shutterstock.com
December 4. és 31. közötti időszakra rendelte el az országos téli szezonális ellenőrzést dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. A csaknem egy hónapos mustra célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése.
– Az államtitkár kifejtette, hogy – az ünnepi időszaknak megfelelően – a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállat eledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét – olvasható a hivatal honlapján közzétett tájékoztatásban.
A beszámoló szerint a hús-és húskészítmény előállítás tekintetében – többek között – a vágóhidakat és daraboló üzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. A vizsgálatok célja, hogy a vizsgált létesítmények tevékenysége és az általuk előállított vagy forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.
Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az államtitkár rámutatott arra, hogy az édességeknél – a nyomonkövetés mellett – a lejárati idő feltüntetése is lényeges. Az élőhal árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot.
– A téli szezonális mustrát a Nébih koordinálja, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei is részt vesznek. A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.
A forralt boros pohár aljára is néznek
Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomonkövetés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál – többek között – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének.