Jeles évforduló

2023.11.21. 12:30

Harminc éve színesíti Jászfényszaru életét a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Nagyszabású értékőrző programokkal ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság. A napokban tartott rendezvények sorát a névadó, idősebb Bedekovich Lőrinc emlékére rendezett konferencia, képzőművészeti kiállítás, hagyományos Erzsébet napi kézműves vásár, értékteremtő vidéki nők kerekasztal beszélgetése és író-olvasó találkozó is gazdagította.

Illés Anita

Lovas Attila, a Kötvízig igazgatója (balra) előadásával kezdődött a tudományos tanácskozás Jászfényszarun

Fotó: Pesti József

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság 1993. december 20-án alakult meg Jászfényszarun. Célja sokrétű: közművelődési és kulturális tevékenységével színesíti a város és a térség életét, elkötelezett a vidékfejlesztés, a Bedekovich szakmai hagyaték feltárása, bemutatása mellett. A népfőiskola keretein belül az elmúlt időszakban több műhely is létrejött a helyi értékek feltárására, a hagyományok megőrzésére és továbbörökítésére, valamint kreatív, alkotó programokra. 

November 16-án a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárával együttműködve Bedekovich Emlékkonferenciát rendeztek a városháza dísztermében idősebb Bedekovich Lőrinc (1751-1823), a Jászkun Kerület első földmérője halálának kétszázadik évfordulója alkalmából.

Szebbnél szebb kézműves portékákat kínáltak az Erzsébet napi vásárban
Fotó: Pesti József

Az önkormányzat nevében dr. Voller Erika, jegyző köszöntötte a meghívott vendégeket, majd dr. Csönge Attila, a vármegyei levéltár igazgatója nyitotta meg az emlékkonferenciát. Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár köszöntő levelét Kovács Béláné Pető Magdolna, a népfőiskolai társaság elnöke ismertette. Ebben az államtitkár méltatta idősebb Bedekovich Lőrinc munkásságát, nemzetépítő életművét. 

Kiemelte: példaként állhat mindannyiunk előtt, hiszen rendkívül sokoldalú és kreatív, elhivatott szakemberként minden erejével szűkebb pátriája jobbításán, fejlesztésén, az ott élő emberek életminőségének javításán dolgozott. 

A konferenciának helyet adó jászfényszarui városháza történetét dióhéjban dr. Farkas Kristóf Vince, történész mutatta be a résztvevőknek. Az eseményen Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője és dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke mondott köszöntőt, majd neves szakemberek közreműködésével tudományos, ismeretterjesztő tanácskozás kezdődött. Az előadások sorában szó volt többek között a Bedekovich örökségről, helyi értékekről, indentitásról és közösségépítésről, a Jászság időjárási viszonyairól id. Bedekovich Lőrinc korában, a földmérő és a Jászkun Kerület kapcsolatáról. Az emlékkonferencia keretében nyílt meg Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása a városházán.

Helyi értékek kerültek fókuszba

A népfőiskolai társaság, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet november 17-én a jubileum jegyében rendezte meg a 27. Hagyományos Erzsébet napi kézműves kiállítást és vásárt. A forgatagban mintegy húsz helyi alkotó, termelő kínálta portékáit. A rendezvény kiemelt programja volt az értékteremtő vidéki nők kerekasztal beszélgetése és Zsuffa Tünde író közönségtalálkozója. A nagy sikerű Szent Erzsébet regény szerzőjének a napokban jelent meg nyolcadik könyve, Az Ég tartja a Hazát címmel. Az érdeklődők Huttkay Tímea népi bútorfestő alkotásait, valamint a Chiovini és Aba-Novák örökséget is megcsodálhatták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában