A medret is kitisztították

2023.06.09. 16:15

Tovább szépülhet a Kunhegyest átszelő Kakat-ér környéke

Hosszú évek várakozása után több fejlesztésen is átesett a Kakat-ér környéke. Az eliszaposodott, büdös csatorna, valamint az elburjánzott növényzet helyett ma már egy több száz millió forintos beruházásnak köszönhetően megszépült környezet fogadja a helyieket és a látogatókat a Kakat-ér partján.

Köllő Judit

Szabó András polgármester az egykor Kakat-ér iszapos környezetét mutatja

Fotó: Ujvári László

A Kakat-ér – a Tisza egyik leszakadt mellékágaként – mintegy negyvenöt kilométer hosszan, Kunhegyestől egészen Ecsegfalváig húzódik. Az elmúlt évtizedekben számos kellemetlenséget okozott a településen élőknek a pocsolyás, bűzös vizével, lefolyástalan területeivel. A kunhegyesiek sokat szenvedtek a probléma miatt, hiszen a meder végighalad a város belterületén. A korábbi áldatlan állapotok felszámolására két sikeres TOP pluszos pályázaton mintegy hétszázötvenmillió forintot sikerült elnyerni a különböző fejlesztésekre. Ezek közé tartozott a meder teljes kotrása, a séta- és kerékpáros utak kialakítása, illetve közvilágítással való ellátása. 

Szabó András, Kunhegyes polgármestere arról számolt be hírportálunknak, hogy bár jól haladnak a terület rekonstrukciójával, számos munkafázis hátra van még, hogy minél szebb környezetet biztosítsanak a Kakat-érnek. 

Hét tervezett üteme van a beruházásnak, jelenleg a harmadik fázisnál tartunk 

– fejtette ki hírportálunknak Szabó András. 

– Az első ütem pár évvel ezelőtt megvalósulhatott, mederkotrást hajtottunk végre, leaszfaltoztunk részeket, illetve számos facsemetét ültettünk a partra. Később, a pályázatoknak köszönhetően térköveztünk és egy gyönyörű sétányt alakítottunk ki. Nagy örömünkre szolgál, hogy a már megvalósult fejlesztéseken felül egy újabb TOP pluszos pályázatnak köszönhetően ötszázmillió forint támogatást nyertünk, melyből tovább folytatódhat a Kakat-ér rekonstrukciója, illetve a meder közvetlen környezetének a fejlesztése. Például a jövőben mintegy egy kilométeres tanösvényt alakítunk ki közel kétezer-háromszáz növény elültetésével, illetve egy gördeszkapályát és egy kerékpárosok számára kialakított pumpapályát is tervezünk a környékre – sorolta elképzeléseiket a polgármester. 

Ma már egy gyönyörűen kialakított sétányon haladva csodálhatjuk a Kakatot, melynek vizét zsilipek segítségével szabályozzák. 

A Kakat-ér érdekessége, hogy vízfolyásának iránya nem meghatározható 

– szolgált további részletekkel a vízfelületről Győr Zsolt, a városüzemeltetési osztály vezetője. – Ezt az adottságot kihasználva, ennek megfelelően alakítottak ki vízimalmokat az ezerhétszázas években. Később, a helyzet javítása érdekében, az 1980-as évek elején a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság beruházásában megépült egy szivattyútelep, mellyel megfelelően szabályozhatóvá vált a Kakat vízszintje – tette hozzá a szakember, aki azt is elárulta, hogy a jövőben tovább zöldítenék az ér környezetét a kunhegyesi városüzemeltetés munkatársai. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában