Tiszakürt / Galériával

2021.02.21. 11:30

Németh György országos hírű különlegességeket is őriz műhelyében

Németh György hangszergyűjtő tizennégy éves kora óta hódol ennek a szenvedélyének, akkor kapta meg az első citeráját. Azóta már ötvennél is több ilyen és több száz egyéb hangszer tulajdonosa. Gyűjtésük mellett idővel a készítésük is a hobbijává vált.

Nagy Balázs

Németh György hangszer gyűjtő és készítő gyűjteményét tekinthettük meg.

Fotó: Nagy Balázs

Ahogy mondja, fia­talon nem engedhette meg magának a drága hangszerek vásárlását, elkezdett hát kísérletezni azzal, hogy magának építse meg őket a környezetében található anyagok és eszközök segítségével.

Mára száznál is több saját készítésű alkotást tart a műhelyében, melyekből jó néhány darabot kidobásra ítélt tárgyakból készített.

Van például egy régi fa tollasütőből kialakított kettő az egyben vonós és pengetős hangszere, amit egy eltüzelésre ítélt sporteszközből alakított ki, azt pedig a mostani munkahelyéről szerezte be. Jelenleg a helyi iskola fűtőjeként dolgozik.

Saját bevallása szerint nem is lenne igazi tiszakürti, ha nem lenne egy maga által készített kürtje, mely egy karikába tekert vízcsőből és a végére erősített műanyag flakonból áll. Ez a hangszer elmondása szerint annyira jól szól, hogy még a kunszenti kürtösök is játszottak vele.

Németh György hangszerei nemcsak a településen közismertek, hanem országosan is. A legérdekesebb közülük talán az a vécéülőkéből készült hárfája, melyet több másik hangszerrel együtt egyszer elvitt Jakupcsek Gabriella műsorába. A műsorvezető kedvence az egyedi anyagok újrahasznosításával készült hárfa lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában