csibi bence

2020.07.29. 14:00

Értékes, régi karórákat kelt életre a miklósi fiú

A fiú, aki rádiókat gyűjt. Csibi Bencét így ismerték meg sokan, ám az csak széljegyzetből derült ki, hogy érdeklik őt a fényképezőgépek is, ráadásul régi karórákat is gyűjt. A sokszor működésképtelen időmérőket életre kelti, és ha úgy gondolja, viseli is azokat. Mint mondja, ezek igazán értékálló darabok.

Rimóczi Ágnes

A törökszentmiklósi Csibi Bence szabadidejében szívesen szerelgeti a régi órákat. A fiatalember gyűjteményében mára mintegy harminc ilyen, megújult darab található, és továbbiak beszerzését is tervezi

Forrás: Beküldött fotó

– Lelkes amatőr vagyok! – vágja rá válaszként, amikor azt kérdezem tőle, hogy honnan ez a rengeteg ismeret. – Egyszerű mechanika – ezt pedig arra válaszolja, amikor laikusként azt kérdezem, honnan tudja, mi az épp kezében lévő, nem működő óra hibája. Magyarázza a rugók és mutatók működését, mechanikáját, én értelmes arcot próbálok vágni, és beleegyezően bólogatok. Nem is nekem kell mindezt tudni, hanem Csibi Bencének.

A törökszentmiklósi, húszesztendős fiatalember pedig tudja is, bizonyítja mindezt, hogy nem egy működésképtelen órát „életre keltett” már. Mint meséli, különös érdeklődést mutat az időmérők iránt, mára mintegy harminc darab található a gyűjteményében

– Tulajdonképpen éppen huszonkilenc darabbal van több, mint amire szükségem lenne, de mindig magával ragad egy-egy darab, és olyankor az a kollekció darabja lesz – mondja mosolyogva.

Azért kezdte el gyűjteni a régi órákat, mert tetszett neki, hogy ezek minőségi, értékálló darabok.

– A szovjet órák például sokszínűek, széles a termékpalettájuk, onnan aztán lehet válogatni. Vannak Raketa, Wostok, Lucs márkájú óráim. Persze vannak japán gyártmányú időmérők is, a Seiko-darabok például azért különlegesek, mert önfelhúzósak. Leginkább azonban a svájci órákat kedvelem – sorolja Bence, aki arról is mesél, hogy honnan szerzi be az gyűjteménye újabb darabjait.

– Általában az internetes oldalakon szoktam böngészni. Sokszor hibás darabokat árulnak, jó árban, ezek számomra tökéletesek, hiszen megjavítom őket. Előfordul, hogy két darabból áll össze egy „új” óra. Jelenleg is vannak a fiókjaimban szétszedett darabok, melyeket „donorként” használok majd fel. Hogy mennyi idő alatt leszek kész egy-egy darabbal, változó. Van, hogy néhány óra alatt beüzemelem, előfordul, hogy pár napig dolgozgatok rajta – avat be a részletekbe, majd tisztelettel említi meg „órás Gyurit”, aki sokszor segített alkatrészt keríteni vagy adott neki javítani valót, illetve tanácsot.

A törökszentmiklósi Csibi Bence szabadidejében szívesen szerelgeti a régi órákat. A fiatalember gyűjteményében mára mintegy harminc ilyen, megújult darab található, és továbbiak beszerzését is tervezi
Fotó: Beküldött fotó

Mindezek hallatán természetesen megfogalmazódik a kérdés, hogy miért nem választja szakmájának az órásmesterséget a fiatal fiú. Mint mondja, jutott már eszébe ez a gondolat.

– Persze, felmerült lehetőségként. Végül arra jutottam, hogy mindez maradjon meg hobbiként. Annál azért mozgékonyabb vagyok, minthogy mindig egy helyben üljek, és órákat javítsak. Na meg más irányba szeretnék elindulni, másik álmomat szeretném megvalósítani – mondja Bence, aki tavaly érettségizett, idén szerezte meg a technikusminősítést, a jövőben pedig a továbbtanulás a célja.

Addig is, amikor ideje engedi órás hobbijának szenteli idejét. Emellett – mint azt már korábban megírtuk – rádiógyűjteménnyel is rendelkezik, azokat is szereli, ha kell, na és ott van a sokadik nagy szerelem a motorozás, a régi motorok bütykölése. Bence egyébként, mint a fiatalok általában, szívesen tölti az idejét a haverokkal

Törökszentmiklóson és a fővárosban is vannak barátai, akikkel szívesen találkozik. Közülük sokan szintén motorosok, így legtöbbször a kétkerekű életforma a találkák központi témája. Ő maga is, ha indulni kell, akkor legszívesebben motorral kel útra, felújított, régi motorjával mint mondja, szépen, lassan mindig eljut oda, ahová szeretne.

 

Elcsábul a ‘70-es évek diszkózenéitől

Ahogy minden fiatal, Csibi Bence is szeret zenét hallgatni. A mai modern technika lehetőséget is ad erre, hiszen manapság olyan hanghordozók, rendszerek léteznek, melyekkel bárhol „zenélhetünk”. A törökszentmiklósi fiatalember mégis azt mondja, hogy egy lemezjátszó és az azon forgó lemezeket semmi nem közelíti meg.

– Egy nagyjából negyvenéves lemezjátszóm van, aminek a hangzása kiváló, ennél nincs jobb – meséli Bence. Ő fiatalként bakelitgyűjteménnyel is rendelkezik, nagyjából nyolcvan darab lemeze van. – Ezek között vannak, amiket kaptam, de sokat piacon szereztem be, ott lehet kincseket találni. Ha meglátok egy tetszetős darabot, például egy, a hetvenes évek diszkózenéit tartalmazó korongot, nem biztos, hogy ott tudom hagyni. Az utóbbi időben ezért sem szoktam kimenni a piacra, hogy ne csábuljak el – teszi hozzá mosolyogva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában