2020.02.03. 16:30
Közösségi élményt adott a hagyományőrző disznóvágás Ladányon
Disznóvisítás törte meg a reggeli csendet szombaton Jászladányon.
Fotó: Illés Anita
Nyolcadik alkalommal rendezték meg ugyanis a hagyományőrző disznóvágást a Tájház udvarán, ahol már kora reggel nagy volt a sürgés-forgás. Egy, kettő, három torokszaggató jászsági „fogópálinka” elfogyasztása után a férfiak közös erővel leteperték a vágásra szánt disznót. A jószág feldolgozásához további energiára volt ám szükség, így jöhetett a negyedik, ötödik…”erőt adó” pálinka, ami csak fokozta a vidám hangulatot.
Reggelire sült vért és kemencében sült húst készítettek. A program része volt ezúttal is a kolbásztöltő verseny, melyre idén tizenhét csapat jelentkezett. A helyiek mellett a nagyközség testvértelepülése, Oromhegyes kolbásztöltői is csatlakoztak a gasztronómiai megméretéshez. A zsűri hosszas kóstolgatás, mérlegelés után végül a Töltőkirályok kolbászát ítélte a legjobbnak, így ők nyerték meg az újévi kismalacot.
A disznóvágások régi szokásait felidéző rendezvény évről évre közösségi élményt ad a résztvevőknek, generációkat köt össze. A közös ebédre finom toroskáposzta, sült kolbász, hurka és sütemény került az asztalra. A jó hangulatról pedig élőzene gondoskodott.