2019.07.20. 15:27
Szlovákiában jártak a Bereczki Máté Gazdakör tagjai
A Szolnokon különféle programokról, termékbemutatókról is ismert Bereczki Máté Gazdakör minden évben szervez olyan kirándulásokat, ahol a tagok szakmai ismereteiket bővíthetik, megismerkedhetnek különféle termékek feldolgozásával. Utazásaik során az adott tájegységek, települések nevezetességeit, látványosságait is megtekintik.
A gazdakör tagjai a sörfőzést is megnézhették.
Forrás: Beküldött fotó
Fotó: Demeny I.
A minap kétnapos útjuk során a szlovák területen fekvő Ipolyszakállosra látogattak el, ahol egy családi vállalkozásként működő mézüzem működésével ismerkedhettek meg, természetesen meg is kóstolták az ott készülő termékeket.
Az üzemben a környékbeli méhészektől felvásárolt mézet és egyéb méhészeti termékeket dolgozzák fel.
Vendéglátójuk gépészmérnök végzettségű, de pályafutását méhészkedéssel kezdte, később tért át e termék feldolgozására. A méhészekkel azóta is tartja a kapcsolatot, beszállítóitól átvett mézet bevizsgáltatja, a minőséggel, a gyűjtés helyszínével, körülményeivel kapcsolatos adatokat dokumentálja, példaértékű körültekintéssel igyekszik biztosítani termékei kiválóságát.
A mézen kívül gyümölcsöt, gyógynövényeket is hasznosítanak. A feldolgozott termékeket palackba, befőttesüvegbe töltve értékesítik. A termékeik ötletes csomagolásban sorakoznak a bolt polcain.
– Különleges készítményt is megkóstolhattunk, a mézbort, melyet speciális technológiával mézből erjesztenek, majd ízesítve vagy természetes formában palackoznak – számolt be róla Demény István, a gazdakör alelnöke, aki e szakmai kiruccanásokon rendszeresen készít fotókat is.
Az utazók a stílusos nevű Méhecske Panzióban szálltak meg, ahol a felvidéki, szlovákos ételeket is megízlelték. Az esti beszélgetős programon pedig a cég tulajdonosa elmesélte azt is, milyen problémákkal kell szembesülnie manapság a magyar lakosságnak, hogyan tudnak talpon maradni a vállalkozások.
Másnap továbbindultak Párkány, majd Esztergom felé, közben megejtettek egy találkozót az esztergomi kertbarát kör vezetőjével is.
Pilisvörösváron pedig egy sörfőzde működését tanulmányozhatták, megismerkedve a komlóval és a malátával.