Francia díszvacsora

5 órája

Püspöki séf készítette az Escoffier vacsoraest ínycsiklandozó ételeit

Idén is izgalmas, szemet gyönyörködtető és főleg nagyon ízletes ételek, a francia konyha igazi ínyencségei kerültek az asztalokra az Auguste Escoffier díszvacsorán Szolnokon. A közelmúltban, a Garden Hotelben megrendezett hagyományos vacsoraesten gasztrolovagot is avattak.

Rimóczi Ágnes

„A jó konyha az alapja az igazi boldogságnak” – állította Georges Auguste Escoffier francia szakács és több konyhai témájú könyv írója, akit számtalan reformja miatt a világ gasztrotörténete egyik legfontosabb alakjának tartanak. Nem véletlenül nevezte őt II. Vilmos császár a szakácsok császárának.  Az 1903-ban publikált "Le Guide Culinaire" című, nagyjából 5000 receptet tartalmazó kötete sok helyen még mindig alapműnek számít a szakácsképzésben. Az Auguste Escoffier Lovagrend az ő emlékére rendezte meg a közelmúltban a hagyományos vacsoraestjét.

vacsoraest
A jó hangulatú Escoffier vacsoresten ezúttal is ízletes ételeket kóstoltak a vendégek
Fotó: Bali István

Sorban a kilencedik díszvacsorát rendezték meg a szakács emlékére, valamint a Escoffier Nemzetközi Szervezet – a világ legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai szervezete – alapításának hetvenedik évfordulója tiszteletére.

Összefogással készült a vacsoraest menüje

– A több fogásos menüt Ványi László a váci püspökség séfe állította össze és koordinálta Zoboki Zoltán, Madarász Sándor és Garzsik Péter séfek, mesterszakácsok, valamint Füredi Krisztián és Jakobicz Józsefné mestercukrászok közreműködésével – mondta el érdeklődésünkre Bali István.

vacsoraest
A vacsoraest menüsorát Ványi László készítette
Fotó: Bali István

Az Auguste Escoffier Lovagrend szolnoki szervezetének alapítója kiemelte: a menüsor előkészítésében, a konyhai munkában a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói is részt vettek Ferenczi Miklós szakoktató vezetésével. Az ételekhez illő borokat pedig ezúttal is Kolozsvári András borszakértő, sommelier ajánlotta mindenki nagy tetszésére.

vacsoraest
Szolnoki szakácstanulók is kivették a részüket a főzésből
Fotó: Bali István

– A vacsoraesten a szolnoki rend új tagot is fogadott soraiba, mégpedig Szilágyi Sándort, a kisújszállási Cefredoktor Kft. tulajdonosát Az est hangulatához Ábel Szilvia és Ábel Viktor francia sanzonokkal járult hozzá,  Dj Benji pedig  táncra csábította a Garden Hotel éttermét megtöltő „ínyenc vendégeket" – számolt be röviden a hangulatos rendezvényről Bali István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában