5 órája
Püspöki séf készítette az Escoffier vacsoraest ínycsiklandozó ételeit
Idén is izgalmas, szemet gyönyörködtető és főleg nagyon ízletes ételek, a francia konyha igazi ínyencségei kerültek az asztalokra az Auguste Escoffier díszvacsorán Szolnokon. A közelmúltban, a Garden Hotelben megrendezett hagyományos vacsoraesten gasztrolovagot is avattak.
„A jó konyha az alapja az igazi boldogságnak” – állította Georges Auguste Escoffier francia szakács és több konyhai témájú könyv írója, akit számtalan reformja miatt a világ gasztrotörténete egyik legfontosabb alakjának tartanak. Nem véletlenül nevezte őt II. Vilmos császár a szakácsok császárának. Az 1903-ban publikált "Le Guide Culinaire" című, nagyjából 5000 receptet tartalmazó kötete sok helyen még mindig alapműnek számít a szakácsképzésben. Az Auguste Escoffier Lovagrend az ő emlékére rendezte meg a közelmúltban a hagyományos vacsoraestjét.
Sorban a kilencedik díszvacsorát rendezték meg a szakács emlékére, valamint a Escoffier Nemzetközi Szervezet – a világ legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai szervezete – alapításának hetvenedik évfordulója tiszteletére.
Összefogással készült a vacsoraest menüje
– A több fogásos menüt Ványi László a váci püspökség séfe állította össze és koordinálta Zoboki Zoltán, Madarász Sándor és Garzsik Péter séfek, mesterszakácsok, valamint Füredi Krisztián és Jakobicz Józsefné mestercukrászok közreműködésével – mondta el érdeklődésünkre Bali István.
Az Auguste Escoffier Lovagrend szolnoki szervezetének alapítója kiemelte: a menüsor előkészítésében, a konyhai munkában a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói is részt vettek Ferenczi Miklós szakoktató vezetésével. Az ételekhez illő borokat pedig ezúttal is Kolozsvári András borszakértő, sommelier ajánlotta mindenki nagy tetszésére.
– A vacsoraesten a szolnoki rend új tagot is fogadott soraiba, mégpedig Szilágyi Sándort, a kisújszállási Cefredoktor Kft. tulajdonosát Az est hangulatához Ábel Szilvia és Ábel Viktor francia sanzonokkal járult hozzá, Dj Benji pedig táncra csábította a Garden Hotel éttermét megtöltő „ínyenc vendégeket" – számolt be röviden a hangulatos rendezvényről Bali István.