2018.03.18. 11:26
A kegyetlen időjárás ellenére is jól sikerült a szalóki böllérfesztivál (galéria)
Bár a szervezők mindenre felkészültek, az időjárás nem volt kegyes a XII. Abádszalóki Böllérfesztiválhoz (Tiszator). Az előrejelzések hűvös, szeles, esős időt jósoltak. Így is lett.
A képen a nyertes váci csapat vezetője, Pintér Sándor látható, még az eredményhirdetés előtt.
Fotó: Ujvári László
A kellemetlen idő aztán mégsem vette el az emberek kedvét, több ezren látogattak ki a Füzes Kempingbe.
– Külföldiek mondták, hogy három dolog miatt szeretnek idejárni. Ezek a vendégszeretet, a biztonság és a tradíciók. Legyen hó, eső vagy sár, mi is ezt szeretnék ma megteremteni – ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Balogh Gyula polgármester.
Felhívta a figyelmet arra, hogy március 15-én Kossuth-díjat kapott Györfi Sándor karcagi szobrászművész. Külön köszöntötték az országos hírű szakembert. Az ő alkotásai köszönnek vissza Abádszalók közterein.
Hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai eseményének nevezte a Tiszatort Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Kovács Sándor megyei elnök pedig személyes tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.
Idén huszonhárom csapat mérette meg magát az ország több pontjáról. Voltak porták a térségből, a megyéből, de még a Duna partjáról is. Sokan visszatérőként érkeztek.
– Nyolcadik alkalommal vagyunk itt. Örömmel jövünk, jól érezzük magunkat. Saját ízvilággal készültünk – mondta Pintér Sándor a váci csapat vezetője.
– A vadászhurka egyedi, csak nálunk van. Szalonna kocka, fejhús és bőr. Felfőzve, füstölve – részletezte.
A hangulatos porta és a finom falatok telitalálatnak bizonyultak: a Kis-Vác Kőkapu Pintér Banda nyerte az idei Tiszatort.
Ugyancsak nyolcadik alkalommal érkeztek Abádszalókra a Jász Böllérek. Eddig hatszor vitték el a közönségdíjat. Az összeszokott csapat jász különlegességekkel készült.
– Páratlan az árpakásával készült hurka, vagy a jász töltött káposzta – osztotta meg velünk Nagy Sándor. A csapatfőnök elmondta: fő fűszerük a majoránna és náluk minden rövid lével készül.
Tiszator – XII. Abádszalóki Böllérfesztivál
A háromnapos program a porták felépítésével, előkészületekkel indult. A verseny szombaton zajlott, vasárnap pedig szíve-nyelve leves, hurka, kolbász várta a kilátogatókat.