Büntetőügy

1 órája

Kábítószer-kereskedelem: ítéletre vár az egyik szolnoki drogdíler

Az ügyész a Szolnoki Törvényszéken zajló egyik kábítószeres büntetőügy csütörtökön megtartott előkészítő ülésén kilenc év fegyházbüntetést indítványozott egy szolnoki drogkereskedőre. Az illető nem vitatja a bűnösségét, csupán a felajánlott kilenc évet sokallja. Az ügy ezért tárgyalásra került, ami még aznap a perbeszédekkel le is zárult. A kábítószer-kereskedelem a Jászkunságban komolyan felütötte a fejét.

Mészáros Géza

Néhány év óta szinte nincsen olyan nap, amikor a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területéről a hatóság sajtóosztályától ne kapnánk kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos felderítésekről, elfogásokról, őrizetbe vételekről szóló híradásokat. Ezúttal egy tavaly év elején elfogott nagystílű szolnoki drogdíler várhatóan két héten belül lezáruló büntetőügyéről számolunk be.

Kábítószer-kereskedelem
A kábítószer-kereskedelemmel vádolt szolnoki férfi bokáján viselt nyomkövetője bejelzett, mert a rendőrség nem kapott értesítést a háziőrizetben lévő férfi büntetőügyének tárgyalására történt távozásáról
Fotó: Mészáros Géza

Szolnoki rendőrnyomozók – hosszas utánajárást és előkészítő munkát követően – 2023. február 21-én délután kutatást tartottak egy 37 éves férfi szolnoki, Madách utcai lakásán. A rajtaütés eredményes volt. Az illető ingatlanjában több mint hárommillió forint készpénzt, valamint jelentős mennyiségű kábítószer gyanúját keltő anyagot, több doboz tiltott teljesítményfokozó szert, és ezek mérésére, adagolására alkalmas eszközöket foglaltak le.

Kábítószer-kereskedelem volt a gyanú, majd a vád is

A rendőrök a 37 éves férfit még aznap előállították a Szolnoki Rendőrkapitányságra, ahol kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, majd éjfélkor őrizetbe vették és előterjesztették a letartóztatását.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség 2024. június 4-én jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem és gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat ellene. A Szolnoki Törvényszéken október 3-án volt a vádlott büntetőperének előkészítő ülése. A vádlott a háziőrizetéből érkezett a törvényszék épületébe, amelyről a rendőrség nem kapott értesítést, ezért a bíróságon kérték ezt számon rajta...

– noha ez nem az ő kötelessége és felelőssége lenne...

Az előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot, amelynek végén kilenc év fegyházban letöltendő szabadságvesztést indítványozott a vádlottra. A vádirat szerint a férfi a szolnoki, Madách utca 1. szám alatti társasház egyik emeleti lakásában különböző kábító hatású szerrel kereskedett. Kiderült, hogy az illető a nemzetközi közösségi oldalakon keresztül rendelt és egy csomagküldő szolgálat által átvett drogokat – elsősorban marihuánát, extasit és speedet –, valamint teljesítménynövelő-, valamint magyar forgalomba nem hozható gyógyszereket értékesített általa meg nem nevezett személyeknek.

A vád szerint a férfi a Madách utcai társasház édesanyja tulajdonában lévő egyik lakásában bonyolította le a forgalmat, a megrendelések teljesítését azonban minden esetben külterületeken végezte. Ebből tartotta fenn magát, ugyanis évek óta munkanélküli.

Már csak az első fokú ítélet hiányzik

Az október 3-i előkészítő ülésen a vádlott és védője sem vitatta a vádirati tényállást. A férfi a bűnösségét is elismerte, viszont sokallta az ügyész által felajánlott kilenc év fegyházat. Dr. Nádor Zoltán bíró az ülést tárgyalássá nyilvánította, a bizonyítási eljárást megkezdte és egy óra leforgása alatt már a perbeszédek is elhangoztak.

Miután az ügyész fenntartotta az álláspontját, a védő és védence viszont a büntetés mértékének enyhítését kérte, a bíró elnapolta ítélethozatalra elnapolta a tárgyalást. A döntés várhatóan október 10-én délután lesz ebben a kábítószeres büntetőügyben. A többiben az eljárások még folynak...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában