Szolnok

1 órája

A kórusirodalom gyöngyszemei hangzottak el a szentmisén

Emlékezetes zenei eseménnyel, kóruskoncerttel összekötött szentmisét tartottak a napokban a temetői Szentlélek-templomban, Szolnokon. Az ünnepélyes eseményen összegyűlő perselypénzt a belvárosi templom toronysisakjának javítására fordítják.

Szathmáry István

Számos érdeklődőt vonzott a fél négykor kezdődő program, melyen a Szolnoki Kodály Kórus, a szolnoki MÁV Férfikar, illetve a Gyömrői Férfikar énekelt Zsákai Katalin karnagy vezényletével, Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriel Fauré, Jean Langlais, Giulio Caccini, Hopson és Karai József több évszázadot átfogó zeneművei hangzottak el. 

Szentmise Szolnokon
A szentmise fényét három kórus is emelte. A Szolnoki Kodály Kórus, a szolnoki MÁV Férfikar, illetve a Gyömrői Férfikar
Fotó: Virágh András

A kórusok zongora- és orgonakíséretét, valamint a szentmise orgonás szolgálatát Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor biztosította. A hazai egyházi építészet egyik fénykorában, a két háború között épült templom kiváló akusztikája méltó keretet adott a külön is kiváló élményt nyújtó énekkarok remek összhangzásának.

A négy órakor kezdődő bensőséges szentmise főcelebránsa a hívek által átéléssel fogadott gondolatokat megfogalmazó Varga Tamás atya, cibakházi plébános volt. A szertartás perselyadományait a belvárosi nagytemplom toronysisakjának javítására ajánlották fel. 

A kórusokat Zsákai Katalin karnagy vezényelte
Forrás: Beküldött fotó

Szolnok következő templomi orgonás eseményeként három szolnoki orgonaművész két orgonán elhangzó játékát hallhatja a közönség október tizenharmadikán, délután fél ötkor a belvárosi nagytemplomban. Ekkor Három dudás címmel Kovács Szilárd Ferenc, Szikora Ilona és Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor szólaltatja majd meg a hangszerek királynőjét. 

A szentmise főcelebránsa Varga Tamás atya, cibakházi plébános volt
Forrás: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!