Életfogytiglant is kaphat

2 órája

Gyilkosság Jászladányban: gyermekei szeme előtt ölte meg az anyát a férfi

Az október elsejei tárgyaláson még a perbeszédekre is esély adódott, ezzel szemben január hetedikén még újabb tanúk meghallgatására is sort kerít a büntetőügyet tárgyaló dr. Nádor Zoltán bíró. Talán kiderül, hogy történt a gyilkosság Jászladányban, miközben a vádlott a minap megváltoztatta beismerő vallomását.

Mészáros Géza

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség azzal a 36 éves, többszörösen büntetett előéletű férfival szemben, aki a vádirat szerint 2022. december 30-án este kilenc óra körül betört volt élettársa otthonába, ahol előbb bántalmazta, majd több késszúrással megölte volt párját. A büntetőper igyekszik kideríteni, hogy történt a gyilkosság Jászladányban.

gyilkosság Jászladányban
Gyilkosság Jászladányban: a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt férfit október elsején délelőtt a bvi fogvatartói kísérik a Szolnoki Törvényszéken zajló tárgyalásra
Fotó: Mészáros Géza

A vádirat lényege szerint a vádlott és párja 2007 óta éltek élettársként Jászladányban, kapcsolatukból egy közös gyermek is született az anya addigi három gyermeke mellé. A férfi azonban zűrös életet élt, többször volt már büntetve, és 2008-ban is egy büntetőügye folytán vonult börtönbe. E szabadságvesztéséből a férfi 2022 nyarán szabadult, mikor is újra felvette a kapcsolatot korábbi párjával, és próbált ismét viszonyt kezdeni vele.

Borítékolva volt a gyilkosság Jászladányban

A nő azonban volt élettársa erőszakos természete miatt mindezt nem akarta, ám az asszony döntését a férfi nem tudta elfogadni. Folyamatosan zaklatta, gyötörte, lelkileg és testileg is bántalmazta, mígnem elérkezett 2022 karácsonya. A vádlott egy üzenetet küldött exének:

Ha nem leszel az enyém, megöllek!

További sikertelen ostromlás után a férfi 2022. december 30-án a nő jászladányi, József Attila utcai házához ment, ám a volt párja a többszöri kérés, könyörgés és követelés ellenére sem engedte be. A vádlott ekkor ingerült lett, benyomta a konyhába nyíló ablakot, ahonnan bemászott a házba, majd a nő szobájába. Se szó, se beszéd, a férfi ököllel többször arcon ütötte egykori asszonyát, majd elővette zsebéből a bicskáját, mellyel legalább ötször fejtájékon meg is szúrta, már ekkor fájdalmas és komoly sérüléseket okozva áldozatának.

A konyhaablakon mászott be a támadó

A nőnek még volt annyi lélekjelenléte és anyai ösztöne, hogy a brutális támadást végignéző négy gyermekét menekülésre buzdította, akik mindannyian kiugrottak az ablakon és az egyik rokonukhoz rohantak segítségért.

A férfi olyan erővel szurkálta a nőt, hogy a bicska elgörbült, ezért a konyhából kihozott egy méretes húsvágó kést, mellyel kivégezte a nőt.

A vádirat szerint a nyaka mindkét oldalán mély vágást ejtett a nyelő- és a légcsövén, melynek következtében az asszony rövid idő elteltével életét vesztette.

Az október elsejei tárgyaláson még a perbeszédek megtartására is esély adódott, ezzel szemben január hetedikén még újabb tanúk meghallgatására is sort kerít a büntetőügyet tárgyaló dr. Nádor Zoltán bíró.

A vádlott és védője kedden ugyanis új indítványt nyújtott be a bizonyítási eljáráshoz. Noha a vádlott a korábbi vallomásaiban, de még az előkészítő ülésen is magára vállalta a gyilkosságot, ám kedden 180 fokos fordulat állt be az ügyben. A márciusi előkészítő ülésen az emberöléssel vádolt férfi, valamint az ügyész és a terhelt jogi képviselője is „várta” az életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló ítélet kihirdetését, ám Nádor bíró nem látta teljesen bizonyítottnak, hogy a sértett nyakára a végzetes késszúrások, -vágások milyen irányból érkeztek. Ezért megtagadta az élettársát különös kegyetlenséggel meggyilkoló 36 éves jászladányi férfi bűnösséget beismerő nyilatkozatát. Ez pedig bizonyítási eljárás lefolytatását eredményezte.

180 fokos fordulat az ügyben: a vádlott visszavonta beismerő vallomásait

A mostani tárgyaláson a vádlott már nem ismerte el bűnösségét. Egyrészt azzal védekezett, hogy nem biztos, miszerint ő lenne az elkövető. Maga helyett egyik sógorára „mutogat”. Továbbá azt is védelmére hozta fel, hogy ha mégis részese lehetett az emberölésnek, úgy az a korábbi epilepsziás rohamai, valamint agyi- és szívinfarktusai következtében beálló emlékezetkieséssel magyarázható.

A vádlott és a védő indítványozta több igazságügyi – neurológiai, általános orvos, pszichiátriai – szakértő, továbbá közel tíz tanú beidézését és személyes meghallgatását.

Az ügyész az indítvány elutasítására tett javaslatot, mondván az eddigi szakértői vizsgálatok és a tanúk beszámolói egyértelműen alátámasztják, hogy a vádlott a bűnös. Dr. Nádor Zoltán a tárgyalást január 7-re elnapolta, és néhány nap gondolkodási idő után dönt a vádlotti indítvány sorsáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában