Balesetek

2020.10.09. 14:00

Szembehajtás miatt megyénk útjain is történt már tragédia

Az utóbbi időszak egyik legdöbbenetesebb balesetét rögzítette még szep­tember 11-én a Magyar Közút kamerarendszere az M25-ös autóút és M3-as autópálya csomópontjában. A vétkes sofőr a forgalommal szemben hajtott fel az autópályára. A videó bejárta a világhálót, és mivel a közelmúltban több hasonló esetről is hallhattunk, utánajártunk, megyénkben mennyire gyakoriak a hajmeresztő manőverek.

Czakó Nóra

Tavaly novemberben a 4-es számú főúton, Szolnok külterületén egy idős házaspár vesztette életét egy hajmeresztő manőver miatt

Fotó: Mészáros János

Egy 67 éves sofőr vezette azt az utánfutót vontató pick-upot, ami a nemrégiben elkészült M25-ös autóútról az M3-as autópályára menetiránnyal szemben hajtott fel. Sajnálatos módon a csomópontnál több jármű is közlekedett, egy személyautónak pedig esélye sem volt, nem tudta kivédeni a karambolt, és nagy erővel becsapódott az autópályán szabálytalanul megfordult járműbe. Az ütközés erejétől a pick-up utánfutója leszakadt, és az árokba csapódott. Csak a szerencsén és az ott haladó járművek sofőrjeinek jelenlétén múlt, hogy nem történt újabb baleset. A pick-upba becsapódott autóban egyébként négy gyermek és két felnőtt utazott – tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

– A kérdéses csomópontban minden szükséges jelzés adott volt – fejtette ki a közútkezelő.

– Az előjelző és kötelező haladási irányt jelző táblák, a burkolati jelek és a felhajtóág vonalvezetése is mind egyértelműen úgy voltak kialakítva, hogy a sofőrök számára ne legyen kérdés, melyik irányba kell haladniuk. Társaságunk számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, melyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak. Eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepített, melyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak. Emellett valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást.

Az M44-es átadása után gyakran hajtottak szembe a forgalommal az autósok

Bár megyénken nem halad át autópálya, tavaly októberben, amikor átadták az M44-es autóút megyei szakaszát, számos jelzés futott be a rendőrséghez, miszerint többen a forgalommal szemben közlekedtek. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.

– Akkor még ritka volt a forgalom, és az érintettek gyorsan felismerték, hogy rosszul reagáltak, így megoldották a helyzetet, és nem történt ütközés – tájékoztatta lapunkat Dávid Mónika őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

– A közlekedési szakemberek akkor megállapították, nagy a valószínűsége, hogy az M44-es autóútra történő felhajtás oka a navigációs rendszerek téves információszolgáltatása. Éppen ezért mindig figyeljük a közúti jelzőtáblákat és útburkolati jeleket, és ne hagyatkozzunk vakon a különböző navigációs rendszerekre. Nagyon fontos, hogy járjunk utána, melyek azok, amik pontosak és naprakészek, vagy rendszeresen frissítsük a GPS-t, főleg ha ismeretlen helyen közlekedünk.

Amikor tavaly októberben többen is forgalommal szemben hajtottak fel az M44-es autóútra, a rendőrség soron kívül felvette a kapcsolatot a közútkezelővel, és közös egyeztetéseket végeztek az azonnali beavatkozás érdekében. Ennek eredményeként az M44-es autóút mind a nyolc felhajtóágánál „Kötelező haladási irány!” jelzőtáblákat helyeztek ki. Majd több, háromszáz milliméter magasságú optikai elemet is telepítettek a felhajtóágaknál. Ez utóbbi segít abban, hogy a járművezető ne tudjon visszafordulni az autóúton, még akkor sem, ha a navigációs eszköz erre buzdítaná.

A rendszeres és visszatérő rendőri ellenőrzéseknek, valamint a közútkezelő gyors és hatékony reagálásának köszönhetően az M44-es autóút átadása óta egy könnyű sérüléses baleset történt. Egy gépkocsi szalagkorlátnak ütközött, így nem volt más érintettje a karambolnak.

Az esetek nagy részében a járművezetők elismerik a felelősségüket

– Meglepő, de az ilyen típusú baleseteknél közel hasonló arányban érintettek az idősek, mint a fiatal, kezdő vezetők, valamint több esetben nappal és jó látási viszonyok között követik el a jogsértést – fűzte hozzá Mári Ilona, a megyei rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője.

– Tapasztalatok szerint vannak, akik „benézik” a táblákat, és a gyorsforgalmi útra rossz irányból hajtanak fel. Az elkövetők általában az adott út rossz kitáblázottságára, a nem megfelelő helyismeretükre, vagy a lekopott, nem igazán látható útburkolati jelekre hivatkoznak, de olyan is akad, aki a GPS-t hibáztatja. Az esetek nagy részében azonban a járművezetők elismerik a felelősségüket, hogy szándékosan vagy véletlenül hajtottak szemben a forgalommal. Az összes balesethez képest ugyan meglehetősen ritka az emiatt bekövetkezett karambolok száma, ám azok az átlagosnál jóval nagyobb arányban követelnek emberéletet. A legtöbbször ugyanis frontálisan és nagy sebességgel ütköznek a járművek. Ezeket a baleseteket a szabályosan közlekedő járművezetőknek nehéz elkerülniük – hangsúlyozta.

Hárman vesztették életüket a 4-es főúton szabálytalan manőver közben

A 4-es számú főúton előfordult már, hogy a kétszer kétsávos szakaszon forgalommal szemben közlekedtek, és két eset tragédiával is végződött. Tavaly szeptember 22-én egy 77 éves hajdúszoboszlói férfi vesztette életét, aki Debrecenből Szolnok irányába haladt a párhuzamos közlekedésre alkalmas, kétszer kétsávos úton.

– A sofőr Tiszapüspöki külterületén egyszer csak megfordult, és a belső sávban a forgalommal szemben kezdett el haladni – számolt be az esetről Dávid Mónika.

– Természetesen jött vele szemben egy másik gépkocsi, amellyel frontálisan összeütközött. A járművezető életét vesztette, utasa pedig – aki a felesége volt – súlyos sérüléseket szenvedett. Tavaly november 5-én, Szolnok külterületén pedig szintén egy idős házaspár szenvedett balesetet. Az autót vezető férfi épphogy rátért a 4-es számú főútra Budapest irányába, amikor figyelmen kívül hagyta a kihelyezett, jól látható kötelező haladási irányt egyenesen jelző táblát, keresztül ment a záróvonalon, a forgalomtól elzárt területen, majd visszakanyarodott a 442-es számú főútra. Eközben azonban összeütköztek egy kamionnal, és mindketten életüket vesztették.

Dávid Mónika kifejtette, hogyha valaki forgalommal szemben halad, annak két tipikus oka lehet. Vagy eltévesztette az utat, vagy nem figyelt a felhajtásnál.

Tavaly novemberben a 4-es számú főúton, Szolnok külterületén egy idős házaspár vesztette életét egy hajmeresztő manőver miatt
Fotó: Mészáros János

– Minden korosztályt érint, hogy amikor közlekedünk, ne mással foglalkozzunk. Főként a fiatalokra és a középkorúakra jellemző, hogy a telefont nyomkodják vezetés közben, de akár a GPS is elterelheti a sofőr figyelmét – magyarázta Dávid Mónika.

– Ha idegesítő, hogy nem azt mutatja, ahol haladunk, akkor inkább kapcsoljuk ki. Ha pedig bizonytalanok vagyunk saját magunkban, az első adandó lehetőségnél húzódjunk félre, és gondoljuk át, nézzük meg a térképen, hogyan tovább. Ha pedig eltévesztünk egy kijáratot a gyorsforgalmi úton, semmiképp se úgy reagáljunk, hogy egy hirtelen kormánymozdulattal megfordulunk, és szembe megyünk a forgalommal. Ehelyett folytassuk tovább az utat addig, amíg szabályosan vissza nem tudunk térni arra az útra és abba az irányba, ahol haladni szeretnénk. Fontos, hogy a közlekedés során maradjunk higgadtak, és figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat. Előfordulhat, hogy több tíz kilométert is haladnunk kell tovább, mire vissza tudunk fordulni, de rá kell szánni az időt. Ha pedig véletlenül matricaköteles autópályára tévedünk, inkább fizessük ki azt a pár ezer forintot, hiszen az életünk a legfontosabb. Nem éri meg megkockáztatni azt, hogy ne térjünk haza, legyen egy fiatalemberről, egy középkorúról vagy egy nagypapáról, nagymamáról szó, akit otthon várnak haza a gyerekei és az unokái.

Húzódjunk le, és tegyük magunkat láthatóvá, ha rossz az irány

Ha észrevesszük, hogy a forgalommal szemben haladunk, semmiképpen ne tolassunk vissza a felhajtóra, ne forduljunk meg és ne hajtsunk keresztbe az úton – javasolta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kapcsoljuk be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjunk le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre, és álljunk meg. Vegyük fel a láthatósági mellényt, szálljunk ki az autóból, és a korlát mögött várakozva hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot.

Ha jó irányba haladunk, de hírt kapunk arról, hogy hozzánk közel a forgalommal szemben halad egy jármű, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot a saját és az előttünk haladó autó között, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély.

Ha mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladót, használjuk a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont. Ha erről telefonálunk, azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik a hívás, és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában