Természetjárás

1 órája

Pletykafalu: lakott környezetben is csodálatos az élő világ

Szombaton Rimóczi Árpád madarásszal, környezeti nevelővel járták körbe az Öko Kör tagjai a szolnoki Pletykafalu élővilágát.

Mészáros Géza

„Nézz le a földre, tekints fel az égre!” címmel számos alkalommal szervezett már természetmegfigyelő barangolást a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár által évekkel ezelőtt életre hívott Öko Kör.

Öko Kör Szolnokon
„Nézz le a földre, tekints fel az égre!”. A szolnoki Pletykafaluban szombaton szervezett természettúra is e mottó mentén barangolt
Fotó: Mészáros Géza

A programokra kötetlenül összegyűlt nem állandó tagság célja a természet csodáira való rátekintés, illetve a monoton hétköznapokból való kilépés. Cseppet sem mozgalmas, mint inkább egészséges séta az élővilágban, az élők világában, amelynek szépségei, addig nem látott és hallott érdekességei, különlegességei kisebb közösséggel együtt, de akár egyénileg is felfedezhetők.

Szombaton Madármegfigyelő Ökotúrára csábította az érdeklődőket a napsütötte őszi természet, valamint a szervező Verseghy könyvtár Pletykafalu Fiókkönyvtára és Közösségi Tere a pletykafalusi városrész „vadonjába”. Rimóczi Árpád madarász, környezeti nevelő, túravezető útmutatása mellett az Öko Körhöz csatlakozott természetjárók ezúttal egy népes lakókörnyezetben kutatták fel a térség sajátos flóráját és faunáját.

A személy- és járműforgalommal terhelt pletykafalusi városrész is csodákra képes: a felhőtlen égen darvakat, rozsdafarkúakat, cinkéket és ölyvet, valamint fecske-, varjú- és galambváltozatokat fedeztek fel a túrázók. Míg a lábuk mellett különféle gyíkokat, pókokat, szöcskéket, apró rovarokat, illetve gombafajokat és számos növénykavalkádot ismertek fel. És ismét felismerhetővé vált, miszerint: „What a Wonderful World”, azaz milyen csodálatos a világ…

Szolnoki Öko Kör
Rimóczi Árpád (vadőrkalapban) környezeti nevelő a természet szépségeire irányítja rá a vele túrázók figyelmét
Fotó: Mészáros Géza

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában