Kötelező biztosítás

2024.08.28. 13:55

E-rollerek szabályozása: mikor kell biztosítást kötni?

Az elektromos rollerek évek óta húzódó kötelező biztosításának szabályozását idén végre rendeletbe foglalták. Így aztán az e-rollerek szabályozása miatt az értékesítési, valamint biztosítási piaca is felbolydult az utóbbi hónapokban. Július 15-től ugyanis egyes elektromos rollerekre és egyéb elektromos meghajtású eszközökre, mint például a Segway-ekre, kötelező biztosítást kell kötni.

Szoljon.hu

Július közepétől az e-rollerek üzembentartóinak fontos lépést kellett megtenniük: egyes elektromos rollerek ugyanis ezentúl csak érvényes kötelező biztosítással közlekedhetnek. Utánajártunk, hogy mely járműveket érinti az e-rollerek szabályozása.

e-rollerek szabályozása
E-rollerek szabályozása: egyes járművek ezentúl csak kötelező biztosítással közlekedhetnek
Fotó: Nagy Balázs

E-rollerek szabályozása: az Európai Unió 2024-ben döntött

Az utóbbi években az elektromos rollerek tömeges elterjedése sok tekintetben problémákat vetett fel. Például az, hogy hol közlekedhetnek: közúton, kerékpárúton, vagy járdán. Milyen KRESZ-szabályok vonatkoznak rájuk. Vagy kötni kell-e rájuk biztosítást. Ezzel kapcsolatban sokáig nem volt egységes EU-s szabályozás.

Egy európai uniós direktíva végül utóbbi kérdést lezárta, amely alapján minden tagállamban, így hazánkban is be kell vezetni egyes elektromos rollerek kötelező biztosítását.

Az elektromos rollerekkel történt károkozásért eddig a jármű tulajdonosa tartozott felelősséggel, míg a kötelező biztosítással rendelkező rollerek esetében ezentúl a károkozó biztosítása fogja fedezni a kapcsolódó összeget. A kötelező biztosítást az üzembentartónak kell megkötnie. Mivel az e-rollerek nem kapnak forgalmi engedélyt és törzskönyvet, annak tulajdonosa vagy használója számít üzembentartónak, így neki kell megkötnie a biztosítást is.

A biztosítók már fogadják az e-rollerek üzembentartóit

A változás július 16-án lépett érvénybe, tehát ettől a dátumtól kell kötelező biztosítással rendelkezni az érintetteknek.

A kötelezettségről külön értesítés nem érkezik: az üzembentartó felelőssége, hogy ellenőrizze a rollere paramétereit, és ha szükséges, megkösse a biztosítást.

Tóth Róbert, a szolnoki Broker Royal Biztosítási Alkusz Kft. vezetője megerősítette, hogy az utóbbi hetekben többen felkeresték irodájukat az elektromos rollerek biztosításával kapcsolatban, ám nagy rohamról nem számolt be.

– Előfordult már olyan, hogy ügyfelünk elküldte, milyen típusú a rollere van és mi magunk néztünk utána, hogy szükséges-e a biztosítás – magyarázta. Hozzátette, szerinte azért sem keresték őket nagyobb számban szerződéskötések miatt, mivel az elektromos eszközök többsége nem esik a biztosítási kötelezettség alá.

Egyébként az eszköz méretétől függően már néhány ezer forinttól lehet biztosítást kötni, a dokumentumok kitöltése alig néhány percet vesz igénybe.

Mire van szükség a KGFB kötéshez?

A kötelező biztosítás megkötéséhez szükség lesz a jármű pontos modelljére, valamint az egyedi azonosítóra. A modell (típus, gyártmány) nevét a számlán, garancialevélen, online-vásárlás esetén a megrendelés visszaigazolásában is megtalálható, de a roller dobozán és használati útmutatójában is ellenőrizhető. Fontos, hogy itt nem a jármű gyártóját kell megadni, hanem az adott típus nevét (pl. Cyber A Pro). Az egyedi azonosító jellemzően szintén több helyen megtalálható: egy matricát kell keresni, ami lehet a talprész alatt, az akkumulátor borítása közelében, a keréknél, vagy a kormánycsövön. A betűk és számok kombinációjából álló egyedi azonosító gyakran „SN” jelöléssel, vonalkóddal található meg a matricán.

E-rollerek
Az egyedi azonosítóhoz egy matricát kell keresni, ami lehet a talprész alatt, az akkumulátor borítása közelében, a keréknél, vagy a kormánycsövön
Forrás: Insura

Mely e-rollerekre kell biztosítást kötni?

A kötelező gépjármű felelősség-biztosítás nem minden elektromos rollert érint, ugyanakkor vonatkozhat egyéb mikromobilitási eszközökre is, például a Segway-ekre és az elektromos egykerekű járművekre is. Összességében a jármű saját tömegét és tervezési sebességét kell nézni. Ha az elektromos roller 25 kilogramm alatti tömegű és nem képes 25 kilométer/óránál nagyobb sebességre, akkor nem biztosításköteles. A 25 kilogrammos, vagy annál nehezebb eszközök esetén a 14 kilométer/óra a vízválasztó sebesség.

Milyen szankciók várhatók a „feledékenyekre”?

Hogy milyen büntetés szabható ki arra az üzembentartóra, aki a forgalomban nem biztosított e-rollerrel közlekedik, erre vonatkozóan a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatához küldtük meg kérdéseiket. Felvetéseinkre az ORFK Kommunikációs Szolgálat válaszolt:

A közlemény szerint a rendőrség az alapfeladatai ellátása során, a napi szolgálatellátás keretében végez közúti közlekedési ellenőrzéseket. Kifejezetten a mikromobilitási eszközök használatára irányuló célellenőrzés nincs elrendelve.

A KRESZ szerint a közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amelyre a külön jogszabályban meghatározottak szerinti kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet fennáll.

A szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül.

Az elkövetővel szemben kiszabható helyszíni bírság legalacsonyabb összege hatezer-ötszáz, legmagasabb összege 65 ezer forint. Ismételt elkövetés vagy szabálysértési eljárás esetén ez az összeg tovább emelkedhet.

E-rollerek
Az elektromos rollerekre vonatkozó változások július 16-án léptek érvénybe
Fotó: Mészáros Géza

Az iránt is érdeklődtünk, hogy a rendőrség hogyan állapítja majd meg a helyszínen, hogy egy-egy jármű 14 kilométer/órás sebesség felettire tervezett-e? Ezeken túl milyen általános közlekedési szabályok vonatkoznak az elektromos rollerekre? Közlekedhetünk-e járdán elektromos rollerrel? Közlekedhetünk-e kerékpárúton elektromos rollerrel? Kell-e bukósisak elektromos rollerezéshez? Milyen maximális sebességgel szabad közlekedni elektromos rollerekkel?

Ezekre a kérdésekre azt a választ kaptuk, hogy „...egy közlekedési eszköz jármű mivoltát, és azt, hogy az mely járműkategóriába tartozik, kizárólag a KRESZ fogalom-meghatározásai alapján ítéljük meg. A jelenleg hatályos KRESZ nem ismer a kereskedelmi forgalomban különböző fantázianévvel (pl. elektromos roller, e-kerékpár, Segway) megvásárolható járműkategóriát. A rendőrség ezeket az úgynevezett mikromobilitási eszközöket a vonatkozó jogszabályi előírásokban meghatározott műszaki jellemzőik alapján sorolja be a KRESZ-ben nevesített járműkategóriák valamelyikébe.”

A témával kapcsolatban az alábbi linkeken elérhető közleményeket ajánlották a figyelmünkbe:

A szolnoki Lime-flotta nélkülözi a kötelező biztosítást

– A Szolnokon üzembe állított kétszázötven darabos Lime-roller flottára jogilag nem vonatkozik az új rendelet, mivel eszközeink nagy része a megjelölt súly- és sebességhatárt nem haladja meg – mondta megkeresésünkre Irmai Krisztián, a szolnoki elektromos rollereket üzemeltető Lime Technology Kft. ügyvezető-helyettese.

E-rollerek
A szolnoki Lime-flotta mintegy kétszázötven darabos
Fotó: Nagy Balázs

– A szolnoki járműparkban más jellegű eszközök is vannak, azokra természetesen megkötöttük a biztosításokat. Egyébiránt, amennyiben vonatkozna is a szolnoki eszközökre a biztosításkötés, úgy a KGFB-tarifát nem terhelnénk rá a szolgáltatás igénybe vevőire. Tudniillik a Lime már fizet biztosítást, csak az nem kötelező biztosítás-jellegű, sokkal inkább baleset-biztosítás harmadik személy okozta káresemény bekövetkeztekor. Szolnokon a Lime-ok július közepe után is a korábbi rendszerben működnek – tette hozzá Irmai Krisztián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!