2018.04.23. 12:35
Gondolta volna, hogy nagyanyáink korában verébpaprikást ettek ilyenkor az emberek?
Április nem a bőség ideje, már ha a kamrában, téliről maradt ennivalók sorát nézzük.
Manapság megvásárolhatjuk a primőr zöldségeket, bármelyik hentesnél beszerezhetjük a húsféléket.
Nagyanyáink, dédanyáink idejében azonban ebben a hónapban (és más időszakban is) rendkívül nehéz volt változatos vacsorát tenni a család asztalára.
A tiszasasi Mohácsi Lászlóné helyi időseket kérdezett meg arról, annak idején mi volt a menü náluk. Horváth Istvánné arról beszélt, háború után verébpaprikást ettek.
Megnyúzták a madarat, csak a mellét főzték meg, hagymás, paprikás zsírral. Mező Juliannáék a fiatal varjakból (melyet a gyerekek szedtek ki a fészekből) levest készítettek.
Az öreg „varnyút” kemencében főzték. A Szentesi családnál pedig a hereföldön fészkelő fogolyból készítettek levest, paprikást. Könnyű zsákmány volt: megesett, hogy a kasza hegye elcsapta a lábát.