Hívatlan látogató

5 órája

Rémisztő pók bukkant fel Jászberényben – hatalmas, szőrös lábait látva mindenki ledöbbent

Az olvasók nagyon meglepődtek, amikor szokatlanul nagy méretű, rémisztő külsejű pókra bukkantak csütörtökön a jászberényi könyvturkálóban. Hamarosan kiderült, hogy a hívatlan látogató egy szongáriai cselőpók, mely hazánk legnagyobb testű pókja.

Illés Anita

– Az olvasók fedezték fel a könyvturkálóban a méretes, szőrös nyolclábút. Parti Csaba kolléga segítségével befogták a pókot egy befőttes üvegbe. Közben értesítettük a Jászberényi Állat- és Növénykertet, munkatársuk hamarosan jött is az állatért, hogy természetes élőhelyére vigye – mesélte megkeresésünkre Tóthné Sas Henriett könyvtáros. Első látásra szongáriai cselőpóknak vélték a rémisztő ízeltlábút, amiről a könyvtár közösségi oldalán is posztoltak fényképeket. 

szongáriai cselőpók
Ebbe a befőttes üvegbe fogták be a a szongáriai cselőpókot, ami ki tudja, mióta tanyázott már a jászberényi könyvtárban...
Fotó: Pesti József

A szongáriai cselőpók hazánk legnagyobb méretű pókfaja

Kovács Ágnes, a jászberényi állatkert gyűjteményvezető-helyettese hírportálunknak megerősítette, hogy valóban egy szongáriai cselőpókról van szó, ami Magyarország legnagyobb méretű pókfaja, testhosszuk akár a 4 centimétert, lábaikat kiterjesztve pedig akár a 10 centimétert is elérhetik. 

– A szongáriai cselőpókot könnyű összetéveszteni a pokoli cselőpókkal. Különbség köztük, a térdízületük színe, a szongáriainak fekete, míg a pokolinak sárga. Mindketten a farkaspókfélék családjába tartoznak – részletezte a méretes ízeltlábú jellemzőit Kovács Ágnes. Megtudtuk azt is, hogy talajba fúrt üregekben él. 

Ősszel, a párzási időszakban akár városi környezetben is lehet az egyébként védett szongáriai cselőpókokkal találkozni.

szongáriai cselőpók
A „könyvturkáló” szongáriai cselőpókot természetes élőhelyére engedték vissza, ahol minden bizonnyal jobban érzi magát 
Fotó: Pesti József

A cselőpók félelmetesnek néz ki ugyan, de ártalmatlan 

– Nagy meglepetés, hogy épp a könyvtárban bukkant fel. Sokakban félelmet kelt megjelenésével, megijednek tőle, mert azt hiszik, hogy madárpók. A szongáriai cselőpók védett állat, tilos bántani. Mivel a füves területekhez kötődik, ezért természetes élőhelyére engedtük vissza – tette hozzá az állatkert gyűjtemény-vezetőhelyettese, aki a szeptember 30-án kezdődő állatvédelmi témahét kapcsán a nem túl kedvelt állatfajok védelmére is felhívta a figyelmet. Mint mondta: a pókok nem tartoznak a legnépszerűbb állatok közé. Sokan nem megfelelően ítélik meg ezeket az élőlényeket, pedig a sokszínű állatvilág részei. Védeni, segíteni kell rajtuk, nem bántani. Erre jó példa a könyvtárban megtalált cselőpók története. Nem csapták agyon az ijesztő jövevényt, hanem gondoskodtak róla, hogy visszakerüljön a természetbe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!