Bulvár

2009.01.22. 07:30

Öt nap alatt meghalt a rejtélyes betegségben az abonyi férfi

Az abonyi Huszárik Roland már nem élhette meg huszonkettedik születésnapját, mert január elején után váratlanul elhunyt. Élettársának családja tudni akarja, vajon a tünetek jelentkezése után eltelt néhány nap alatt észrevehették volna az orvosok, hogy nagyon nagy a baj?

Négyesi Ildikó—Békési Brigitta

— Egy huszonegy éves fiú, a lányom élettársa halt meg — mondja az abonyi Zsemlye Béla. Huszárik Roland, az elhunyt fiú, és az abonyi férfi gyermeke három éve alkottak egy párt. Néhány nap leforgása alatt távozott a fiatal fiú az élők sorából. Roland szilveszter éjszaka lett rosszul, véres volt a vizelete. A család nem habozott, azonnal elvitték az abonyi sürgősségi ügyeletre. Az ügyeletes orvos megvizsgálta és antibiotikumot írt fel neki. Az ambuláns lapján pedig feltüntette, hogy vasárnap, január 4-én menjen vissza.

— A napok múltával Roland egyre rosszabbul érezte magát, abbahagyta a gyógyszer szedését. Jelentkeztek rajta a papíron feltüntetett mellékhatások. Vasárnap ismét felkerestük az orvosi ügyeletet, ahol egy hölgy fogadott bennünket — idézi fel a törénteket Zsemlye Béla.
A férfi úgy emlékszik, a doktornő nem vizsgálta meg a huszonéves fiatalembert és emelt hangon megkérdezte, miért hagyta abba a gyógyszer szedését. Zsemlye Béla szerint a fiú ambuláns lapjára sem írt fel semmit. Rolandot ismételten hazavitték a párja abonyi otthonába. Állapota azonban egyre csak romlott.

— Január 5-én, hétfőn Szolnokra vittük a cukorgyári háziorvoshoz, dr. Ábrahám Ildikóhoz. Ő rögtön látta, hogy milyen rossz állapotban van Roland. Azonnal be is utalta a Hetényi Géza Kórház sürgősségi belgyógyászatára — folytatja tovább a megtört férfi.

A kórházban hasi ultrahangot és gyomortükrözést is végeztek Rolandon. Benn tartották, de dél körül még nem tudták megmondani milyen betegségben szenved. Zsemlye Bélának azt mondták az orvosok, délután kettő óra felé lesz diagnózis. A férfi lánya és felesége bent maradtak a kórházban a fiú mellett.

— Fél kettőkor még semmit nem csináltak szegény fiúval, fél négykor közölték, mit szándékoznak vele tenni. Azt mondták az orvosok a családomnak, ne aggódjanak, stabil az állapota. Kedden viszik Debrecenbe, ahol majd vérátömlesztést kap — mondja Zsemlye Béla szomorúan.

Később megtudták, azért vitték volna másik városba, mert a szolnoki kórházban nem volt meg hozzá a felszerelés.
A fiú apósjelöltje szerint hiába szóltak a doktoroknak, hogy egyre rosszabbul van a fiatalember. Végül fél tizenegykor telefonált Roland barátnője édesapjának, hogy siessen, mert éppen újraélesztik kedvesét.

— Roland a lányom karjai között halt meg. Máig nem értjük mi történhetett, miért nem tudták kideríteni, hogy milyen betegségben szenvedett. Korábban mindig egészséges volt — meséli az abonyi férfi.
Huszárik Roland a szolnoki Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett idegenforgalmi szakon. Élettársa, Nikoletta elmesélte, Budapesten dolgozott informatikusként.

— Öt éve tartott a kapcsolatunk és nemrégiben beszélgettünk arról, túl szép ez, olyan mint egy tündérmese. Talán ha nem az ünnepek ideje alatt lesz beteg, ma is élhetne — mondja meggyötört hangon Nikoletta. — Roland 18-án töltötte volna be huszonkettedik életévét.
Az abonyi ügyeletvezetés mélységes együttérzését fejezte ki a tragédia miatt. A Szoljon.hu kérdésére elmondták, hogy ismerik az eset minden részletét és a hivatalos iratok alapján megállapítható, hogy nem történt az ügyeleti munka során mulasztás.  Információik szerint a fiatalember egy hónappal azelőtt, hogy az abonyi ügyelethez fordult, munkaalkalmassági vizsgálaton vett részt, akkor mindent rendben találtak nála. Az ügyeletvezetés szerint egy korrekt vizsgálat laborvizsgálatot is tartalmazott volna, mely során nagy valószínűséggel fényt derülhetett volna a rendkívül gyors lefolyású betegségre, melynek látható tünetei nem voltak, így fizikai vizsgálattal senki nem gondolhatott arra, hogy tragédia is történt. Az ambuláns napló adati alapján a fiatalembert figyelmeztették az abonyi ügyeleten, hogy panaszok esetén jelentkezzen a háziorvosnál.

Dr. Ábrahám Ildikó szolnoki háziorvos elmondta, elesett állapotban volt a fiú, amikor hozzá fordult. Látszott rajta, hogy nagyon súlyos beteg.

— Azonnal a kórházba utaltuk, már vizsgálat közben elkészült a sürgősségi osztályra szóló beutaló, amelyre rá is írtuk, hogy „sürgős”.
Megkerestük a szolnoki Hetényi Géza megyei kórházat is, hogy megkérdezzük, mi történhetett szerintük, mi vezethetett a fiatal fiú halálához?

— Jelenleg tart az eset kivizsgálása, annak lezárulásáig nem áll módunkban felvilágosítást adni — tájékoztatta honlapunkat Maroska Anikó ápolási igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!