SÉTA

2013.05.19. 16:02

Bizarr vallomás: patkányokkal élnek együtt, de élvezik

Ez a cikk nem a finom ételekről, hanem kedvenc állataimról szól. Csoki és Lecsó a nappalink kis sarkában él másfél éve egy terráriumban. Ők a kedvenceim: a csuklyás patkányok.

Szoljon.hu

Kiskoromban már akkor nagyon megtetszettek a patkányok, amikor a Harry Potterben megláttam Makeszt. Pár év múlva a Walt Disney-mesék sorában jelent meg Lecsó, a kék patkány, aki sokak kedvence lett, köztük az enyém is. Tavaly végre igazi patkánylányok költöztek lakásunkba.
Nagyon intelligens és ragaszkodó kisállatok.

Mondhatom, a patkány remek társ. Alapvetően csendes, szagtalan, tiszta állat (ha legalább hetente takarítjuk lakhelyét), kis helyen elfér. Igazi főnyeremény!
Sokan azt hiszik, hogy a patkányok maguknak való, agresszív állatok, de ez nem így van, sőt egyáltalán nincsen így. Játékos, ragaszkodó, intelligens és aranyos jószágok, amelyeknek kíváncsisága és problémamegoldó képessége magasabb a többi rágcsálóénál. Mindenbe belebújnak, imádják a takarókat és a párnákat. Felismerik a hangunkat, szagunkat, előjönnek, ha hívjuk őket, sőt apró trükköket is képesek megtanulni.

Hosszú farkuk miatt kiváló az egyensúlyérzékük, szinte bárhova képesek fel-, illetve elmászni, de az én Csokim és Lecsóm leginkább a vállamon szeret sétálni. Igénylik a mindennapi foglalkozást.
Csokiék önállóan ki- és bejárnak a helyükre, de kedvenc finom falatjaikkal bármikor kicsalhatóak. Az étrendjük alapvetően magvakból áll, de sok fehérjét és zöldséget is igényelnek, tehát mindenevőnek mondhatók.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] A háziasított, kedvtelésből tartott patkánnyal a kutyához-macskához hasonlóan szoros kapcsolatot lehet kialakítani. Képünk illusztráció.
[/caption]
Az én patkányaim imádják a házi kosztot, kedvencük a rántotta, a sajt, a hal, a húsleves, a pörkölt, a joghurt és a spagetti. Rosszalkodni is szoktak, kiszórták már a virágcserépből a földet, elrágták a hangszóró és a net vezetékét, ellopták az újságokat fészekanyagnak, lyukat rágtak egy elorozott ruhára.


A háziasított, kedvtelésből tartott patkánnyal egészen különleges, akár a kutyához-macskához hasonlóan szoros kapcsolatot lehet kialakítani. A kis rágcsálók közül tehát egy pár azonos nemű kezes, fiatal patkány a legjobb választás.
Kamaszkortól ajánlom tartását. Figyelni kell arra is, hogy az állatnak megfelelő mozgásteret, játszótársat (másik patkányt) és kellő foglalkozást biztosítsunk, mert a magányos, elhanyagolt egyedek könnyen depresszióssá vagy agresszívvé válhatnak. Lecsóék párban nagyon ragaszkodnak egymáshoz, együtt (egymáson) alszanak, órákig tisztítják egymás bundáját, sőt ha összevesznek viccesen, egymást lebirkózva verekednek. Kaland az élet velük...

A patkányok háziasítása a 19. századi angol patkányfogókhoz köthető. Közülük Jack Black, Viktória királynő hivatalos patkány- és vakondfogója volt a legismertebb. Jack Black a különleges színű befogott patkányokat továbbtenyésztette és stabilizálta a változatokat. Ezeket a patkányokat leginkább jól szituált hölgyek vásárolták, és mókusketrecben tartották őket. Magának a királynőnek is volt patkánya. A patkánytartás 1970 után vált széles körben elterjedtté. Laborokban a mai napig az albínó patkány az egyik legelterjedtebb kísérleti állat.

kép: A háziasított, kedvtelésből tartott patkánnyal a kutyához-macskához hasonlóan szoros kapcsolatot lehet kialakítani. Képünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!