Gulyásünnep

2023.08.28. 03:00

Gulyás után jól esik az édes – a Ferdinánd tekercs

PR cikk

Forrás: mindmegette.hu

ELKÉSZÍTÉS

1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez a margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 cm vastagon fölszeleteljük.

3. Egy 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát margarinnal jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk. A tésztatekercseket olvasztott margarinnal vékonyan körbekenjük, nem túl szorosan a formába fektetjük.

4. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, az alsó rácson ( az alja készül el nehezebben), jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 fok) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további kb. 22 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük.

5. A vége felé, ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk, de az is jó, ha a süteményt végig a sütő alsó rácsán sütjük. A sütőből kivéve, 5 perc után, még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.

HOZZÁVALÓK

• 2 dkg élesztő

• 2 dl tej

• 2 csapott evőkanál kristálycukor

• csipetnyi só

• 40 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet)

• 3 tojássárgája

• 8 dkg margarin

• A töltelékhez:

• 10 dkg margarin

• 14 dkg kristálycukor

• 1 csomag vaníliás cukor

• A nyújtáshoz:

• finomliszt

• A tepsi kikenéséhez:

• 2 dkg margarin

• 2-3 evőkanál kristálycukor

• A körbekenéshez:

• 4 dkg margarin

• A locsoláshoz:

• 1 csomag vaníliás cukor

• 1-2 evőkanál kristálycukor

• 2 dl főzőtejszín

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában