Közel-keleti konfliktus

3 órája

Évforduló: megkezdődtek a megemlékezések Izraelben – frissül

Az izraeli–palesztin háború 365. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Emlékfal a Hamász áldozatinak képeivel Jeruzsálem régi városfalai mentén

Forrás: AFP

Fotó: AHMAD GHARABLI

Cikkünk frissül!

A Hamász és a Hezbollah is rakétákkal támadja Izraelt

Hétfő reggel Izrael északi és középső részén megszólaltak a légiriadó szirénái, az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah és a Gázai övezetben működő Hamász iszlamista terrorszervezet rakétákat indított az északon fekvő Galileára és Tel-Avivra. Az izraeli hadsereg (IDF) újabb hadosztályt vezényelt a libanoni határra – jelentette az IDF.

Az IDF közlése szerint már vasárnap este csatlakozott a 91. hadosztály a Dél-Libanonban folytatott szárazföldi hadjárathoz. Ezt az egységet az elmúlt két hétben toborozták és képezték ki erre a feladatra, és már megkezdte „fókuszált és korlátozott” tevékenységét a határ térségében. Ez a harmadik hadosztály a 98. és 36. hadosztály mellett, melyek mintegy egy hete kezdték harcukat Dél-Libanonban.

A 91. hadosztály a háború egy évvel ezelőtti kezdete óta elsősorban a térség településeinek védelmét látta el a libanoni határnál. Megakadályozták, hogy a Hezbollah rajtaütéseket hajtson végre az ország északi részén, és támadta a mozgalom infrastruktúráját.

Hétfő reggel a nyugat-galileai Kfar Vradimban rakéták csapódtak egy lakóházba és egy parkolóba. Több autó kigyulladt, de a rendőrség tájékoztatása alapján nem történt személyi sérülés. Az IDF szerint mintegy húsz rakétát indítottak erre a területre, melyek közül többet elfogtak.

A Gázai övezetből, Hán-Juniszból délelőtt öt rakétát indítottak az ország középső része felé. Tel-Avivban és környékén az óvóhelyekre menekültek az emberek. Ketten könnyebben megsebesültek a rakétatámadás következtében Kfar Habadban. A Hamász jelentkezett a rakétakilövések elkövetőjeként.

A polgári védelem kétezer főben maximálta a tel-avivi esti alternatív, az elhurcoltak családtagjai szervezte megemlékezés részt vevőinek számát a biztonsági helyzet, a rakétafenyegetés miatt. A szervezők negyvenezer ember jelenlétét tervezték a Jarkon parkban, a jegyek mind elfogytak a múlt hónapban a meghirdetést követő nyolc órán belül.

Megkezdődtek a megemlékezések Izraelben

Izraelben országszerte megemlékezéseket tartanak hétfőn a Hamász iszlamista terrorszervezet által az ország déli részében végrehajtott terrortámadás első évfordulóján.

„A világnak fel kell ismernie és meg kell értenie, hogy a történelem megváltoztatása és a béke, a jobb jövő megteremtése érdekében támogatnia kell Izrael harcát ellenségei ellen” – hangsúlyozta az évfordulóra kiadott közleményében Jichák Hercog államelnök.

2023. október 7-én hajnalban a Hamász és más palesztin terrorszervezetek fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak a Gázai övezetből, betörtek Izrael déli részébe, ahol mintegy 1200 embert meggyilkoltak, több ezret megsebesítettek, 264 embert elhurcoltak, aki közül 101 még ma is a fogságukban van.

First anniversary of Hamas attack on Israel
Az október 7-i Hamász-támadás során palesztin fegyveresek által elfogott és Gázában fogva tartott izraeli túszok rokonai és támogatói szeretteik képeit tartják a kezükben a szabadon bocsátásukat követelő tüntetésen Benjamin Netanjahu miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt 2024. október 7-én
Fotó: MENAHEM KAHANA / Forrás:  AFP

Hétfőn bejelentették, hogy egy újabb túsz halt meg a fogságban. A 28 éves Idan Stivit a Nova fesztiválról rabolták el. Az izraeli hadsereg (IDF) adatai szerint a 34-en már biztosan nincsenek életben az elhurcoltak közül.

A túszok családtagjainak szervezésében reggel fél hétkor Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu miniszterelnök házánál némán gyülekeztek a megemlékezők, majd egy közeli járműből kétperces sziréna szólalt meg, jelezve a Hamász terrortámadása kezdetének pontos időpontját.

A Gázában még mindig fogva tartott túszoknak legkevesebb húsz családtagja jelent meg az eseményen, köztük több olyan fiatal katonalány szülei, akik az övezet mellett a határt megfigyelő kamerák felvételeit nézték monitorokon. Mellettük a kibucokból, és a zenei fesztiválról elhurcoltak rokonai is felszólaltak a túszok kiszabadulását lehetővé tévő megállapodást követelve.

Reggel Izrael számos településén tartottak néma megemlékezést az évfordulón, és hétfőn este is szinte mindenütt megemlékeznek a hivatalos, illetve a túszok visszahozását követelő alternatív rendezvényeken.

Több ezren érkeztek hajnalban a Nova zenei fesztivál helyszínére, ahol némán, gyertyákkal emlékeztek ott meggyilkolt szeretteikre, illetve az onnan elrabolt negyven fiatalra. Az elmúlt évben ezen a helyen emlékhelyet alakítottak ki az áldozatok fényképeivel.

A hadsereg közleménye hétfő reggel a Hamász rakétatámadást akart indítani az övezetből Izrael ellen, de ezt meghiúsították. A légierő vadászgépei csapást mértek több rakétavetőre és alagútra a Gázai övezetben néhány perccel fél hat előtt. Mindössze négy rakétát tudtak kilőni a közeli Szufa felé reggel 6 óra 30 perckor, amelyek közül hármat elfogtak, a negyedik pedig lakatlan területen csapódott be. Az IDF vasárnap figyelmeztetett, hogy a Hamász támadásokra készül az október 7-i mészárlás évfordulóján, és ezért megerősítette gázai erőit.

A háború elmúlt évében 728 izraeli katona esett el, és több mint 26 ezer rakétát lőttek ki Izraelre. Az IDF adatai szerint 17 ezer gázai fegyveres vesztette életét Gázában, és az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah legalább 800 harcosa halt meg Libanonban. A Gázai övezetben

A Hamász uralta Gázai övezet hatóságai szerint a háború kezdete óta az övezetben több mint 41 ezer ember halt meg.

Emmanuel Macron: egy év után sem szűnik a fájdalom

Megemlékezett Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásának egyéves évfordulójáról, és azt írta az X közösségi oldalon, hogy Izrael népének, a franciáknak és a megsebzett emberiségnek ma is ugyanolyan éles a fájdalma, mint egy évvel ezelőtt.

A francia államfő együttérzését fejezte ki az áldozatoknak, a túszoknak és az érintett hozzátartozóknak.

Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter hétfőn a dél-izraeli Reimben részt vett a Hamász által egy évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen. A rendezvényen Barrot leszögezte, hogy Franciaország „állhatatosan elkötelezett” Izrael biztonsága mellett. Kiemelte, hogy Franciaország Izraellel együtt siratja a francia áldozatokat, és Párizs továbbra is szüntelenül követelni fogja a Gázába hurcolt túszok feltétel nélküli szabadon engedését.

Tervezett programja szerint Barrot találkozik Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel, majd a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyére, Rámalláhba utazik tovább.

Emmanuel Macron szombaton arról beszélt, hogy fel kellene függeszteni azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket Izrael a Gázai övezeti háborúban használ, mert véleménye szerint ez elősegíthetné a politikai rendezésre irányuló erőfeszítéseket.

A Hezbollah Észak-Izrael legnagyobb városát támadta

Libanonból érkeztek azok a rakéták, amelyek 10 embert sebesítettek meg az észak-izraeli Haifa és Tiberias városokban – írja a BBC

Ez volt az első támadás, amit a Hezbollah Észak-Izrael legnagyobb városa ellen intézett.

A terrorszervezet rakétái civil célpontokat – egy éttermet, egy házat és egy főutat – találtak el. Az izraeli rendőrség vizsgálja, hogyan tudtak a Hezbollah rakétái áttörni az izraeli légvédelmi rendszereken – olvasható a Mandiner cikkében.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában