Közel-keleti konfliktus

1 órája

Az izraeli hadsereg tovább harcol a Gázai övezetben és Libanonban – frissül

Az izraeli–palesztin háború 364. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy palesztin család érkezik Gáza városba október 6-án, miután az izraeli hadsereg evakuálásra szólította fel a a Gázai övezet északi részét

Forrás: AFP

Fotó: Omar AL-QATTAA

Cikkünk frissül

Az izraeli hadsereg tovább harcol a Gázai övezetben és Libanonban

Az izraeli hadsereg (IDF) tovább harcol a Gázai övezetben és Libanonban, légicsapásokat hajtott végre Bejrútban és Gázában, Libanonból újabb rakéták és drónok támadták Izraelt vasárnap.

Az IDF bejelentette, hogy a légierő célzott csapásokat intézett Libanon fővárosában, Bejrútban az Iránból támogatott libanoni síita milícia, a Hezbollah fegyverraktáraira és egyéb épületeire. A katonai szóvivő szerint a támadás előtt figyelmeztették az érintett térségben élő civileket.

Vasárnap is megszólaltak a légvédelem szirénái Izrael északi részein. Korábban csak a határ menti településeket célozták a Hezbollah rakétái, majd két rakétát indítottak Haifa környékére is, óvóhelyekre kényszerítve az a térség jelentős részének lakosságát Haifa körzetében és az attól délre fekvő Saron-vidéken. Később az IDF jelentette, hogy a rakétákat sikeresen elfogták.

Az izraeli egységek a Gázai övezet északi részén az iszlamista Hamász tervezett megerősödését és visszatérését akadályozó hadműveleteket hajtanak végre a katonai rádió jelentése szerint.

Hírszerzési információhoz jutottak arról, hogy a Hamász megpróbálja helyreállítani az ottani terrorista infrastruktúrát, és ezért körülvették a területet, és részben a légierő segítségével több tucat lőszerraktárt, földalatti létesítményt, terrorista osztagokat és egyéb katonai építményeket támadtak meg.

A hadsereg közleménye szerint bővítik a „humanitárius zónát”, amelyet a Gázai övezet északi részéről elmenekült civileknek szántak. Habár a hadsereg biztonságosnak minősíti ezt a területet, erőik időnként ott is támadnak.

A Hamász tájékoztatási minisztériuma azt jelentette, hogy huszonnégyre emelkedett a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban történt, egy iskola és egy mecset elleni izraeli támadás halálos áldozatainak száma.

Az elmúlt két napon huszonhét épületet vettek célba az izraeliek az övezetben, köztük iskolákat és civileket befogadó táborokat. Az IDF szerint ezeken a helyeken a Hamász harcosai tevékenykedtek.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában