Hagyományőrzés

2024.07.08. 15:30

Cirkos kalácsot is sütöttek a kiránduló gyerekek a Vehiculum-Házban – videóval

Vizet hordtak, búzát válogattak és kalácsot sütöttek a tiszavárkonyi kisdiákok a besenyszögi Vehiculum-Házban. Az osztálykirándulásuk keretében számos régi hagyománnyal, tevékenységgel ismerkedtek meg a gyerekek. Ez a Vehiculum-Ház célja: feleleveníteni a régi ismereteket, s ezt átadni a hozzájuk látogatóknak.

Rimóczi Ágnes

Nem kell ahhoz messzire utazni osztálykirándulásra, hogy jól érezzék magukat a gyerekek. A tanév legvégén tiszavárkonyi kisiskolások is tanúsították mindezt, akik a besenyszögi Vehiculum-Házban töltöttek el egy élménydús napot a kirándulásuk keretében. Az intézményben régi hagyományokkal, vidéki tevékenységekkel ismerkedtek a diákok.

Vehiculum-Ház Besenyszög Tiszavárkony
A besenyszögi Vehiculum-Házban kalácsot is sütöttek a tiszavárkonyi kisiskolások 
Fotó: Rimóczi Ágnes


– Szívószálat is készítettünk a búza szárából. És tessék nézni, ilyen kalácsokat készítettünk. De még sok program vár ránk – mondták, szinte egymás szavába vágva a gyerekek, akik éppen a szalmabálákon futottak végig és alig várták, hogy végre megkóstolhassák, hogyan sikerültek, finomak lettek-e a cirkos kalácsok.

Új dolgokat is láthatnak a gyerekek

– Többféle szempont szerint választottuk ezt a helyszínt. Egyrészt nem akartunk túlságosan messzire menni, sokat buszozni. Illetve olyan dolgot szerettünk volna, ahol valamilyen foglalkozási lehetőséget is nyújtanak a gyerekeknek és persze van szabadidős lehetőség is – hangsúlyozta a tiszavárkonyi elsős gyerkőcök osztályfőnöke. Vass Mónika és kollégái a Tószegi Általános Iskola Endre Király Tagintézményéből érkezett huszonkét lurkóval a Vehiculum-Házba.

– Nagyon jó programnak tartottuk, hogy itt olyan dolgokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, amit otthon nem feltétlenül látnak, hallanak, tapasztalnak. Az iskolában persze utalunk ezekre a dolgokra tanulás közben, például ültettünk búzát közösen, a gyerekek láthatták, milyen, amikor kibújik a növény földből és zöld. Itt most azt is megtapasztalják, milyen a búza érett állapotban, hogyan lehet az feldolgozni, mi készül belőle.

Cél a régi hagyományok felelevenítése

Közben zajlott is a „munka", a gyerekek búzát válogattak, vizet hordtak, lisztet vizsgáltak és ahogy mutatták, kalácsot is sütöttek. A foglalkozás végén egy egyszerű ajtódíszt is fontak a kalászos búzaszárból. Ezáltal ismerkedtek a régi, vidéki világgal.
 

Célunk, hogy a régi ismeretek újra felelevenedjenek a hozzánk látogatókban. Ehhez szeretnénk úgynevezett hordozók, átadók lenni, ha már a nevünkben is benne van: a vehiculum jelentése ugyanis hordozóanyag

 – mutatott rá elöljáróban Molnár Melinda. A Vehiculum-Ház vezetője kiemelte, hogy szeretnénk minél több rétűen megközelíteni azokat a tevékenységeket, amikről a gyerekeknek már nem nagyon vannak ismereteik. – Sokszor a szülők se teljes körűen tájékozottak, nem egyszer látjuk, hogy, amikor a gyerekekkel érkeznek, ők is rácsodálkoznak a bemutatott dolgokra – tette hozzá.

– Valljuk, hogy legfontosabb a tapasztalás, ezért aztán teret adunk a résztvevőknek, a gyerekek számos dologban kipróbálhatják magukat. Aztán van egy elméleti összefoglalás is. Általában kiállításaink anyagához kapcsolódóan tartunk előadást a gyerekeknek. Éppen most aktuális, az egyik tárlatunk címe ugyanis: Az élet dolgai Besenyszögön, aratástól kenyérsütésig – részletezte az intézményvezető.

Nyáron témaheteket tartanak a Vehiculum-Házban

A Vehiculum-Ház egyébként osztálykirándulások helyszínén túl a nyári időszakban témaheteknek ad otthont. Tavaly is nagy sikert arattak ezek az elfoglaltságok. Különösen tetszett minden gyereknek, hogy az első napon elkészített, majd nevelgetett kovász felhasználásával az utolsó napon saját ki kenyeret sütöttek a résztvevő gyerekek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában