Közélet

2016.08.13. 08:30

Program az alkohol- és drogfogyasztás visszaszorításáért

Pár évvel ezelőtt a képviselők rendeletben szabályozták a helyi üzletek nyitva tartását. A vendéglátósok akkor ez ellen azonnal tiltakoztak, egyeztetést kezdeményeztek.

Daróczi Erzsébet

A javaslataikat figyelembe véve született meg 2011-ben a helyi rendelet, melyet tavaly hatályon kívül kellett helyezni, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény miatt.
– Az országgyűlés 2016. április 11-én elfogadta azt a törvényt, ami alapján most megalkotta a képviselő-testület a város belterületén lévő vendéglátóegységekre vonatkozó új rendeletét – mondja dr. Varga Zsolt jegyző –, melyben megfogalmazták azt is, hogy a fiatalok szórakozási lehetőségeinek biztosítása érdekében kísérletet kell tenni a „Biztonságos szórakozóhely” program beindítására, mely csatlakozást jelent a város drogstratégiájához és akciótervéhez is.

– A lakossági és vendég igények figyelembe vételével két körzetet jelöltek ki, más-más zárva tartási idő alkalmazásával. A rendelet augusztus 1-jén lépett hatályba, s december 31-ig türelmi időt tartalmaz. Azt követően a tapasztalatokat áttekintjük a vendéglátóegységek üzemeltetőivel és a helyi Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) tagjaival, s ha kell, változtatunk rajta. Most a testület kompromisszumos megoldásra törekedett, figyelembe vette a lakosok és a vállalkozók érdekét is – mondja a jegyző, akitől megtudtuk, jelenleg 29 vendéglátó egység működik a városban.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Dr. Varga Zsolt jegyző FOTÓ: Daróczi Erzsébet
[/caption]

A korábbi két problémás egység, ahol rendszeresek voltak a szabálysértések, például a közterületen elfogyasztott alkohol, hangoskodás, verekedés miatt, mára bezárt. A jelenlegi egységeknél idén nem tapasztaltak problémát.
– A „Biztonságos szórakozóhely” minősítéshez a feltételeket közösen dolgozzuk ki az önkormányzattal, a polgárőrséggel, a közterület-felügyelőkkel, a vendéglátóegységek üzemeltetőivel és az érintett hatóságokkal – tudjuk meg Borók Tibor alezredestől, a Kisújszállási Rendőrőrs parancsnokától.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Horváth Ferenc üzletvezető két vendégével, Antalné Sebestyén Évával és lányával, Viviennel, a biztonságos szórakozóhely fontosságáról beszél FOTÓ: Daróczi Erzsébet
[/caption]

– A Szolnoki Rendőrkapitányság által korábban kidolgozott programot szeretnénk alapul venni, s a helyi körülményekre adaptálni. A városban már jól működik a KEF, melynek a rendőrség is tagja. A két program céljai közösek, az ifjúság körében az alkohol- és drogfogyasztás visszaszorítása. A fiatalok körében rendkívül komoly mértékben jellemző a bódító hatású anyagok fogyasztása. Ennek a megelőzését és visszaszorítását célozta meg az önkormányzat ezzel a kezdeményezéssel, melyben a rendőrség teljes mértékben partner – mondja Borók Tibor.

Örülnek, hogy véleményezhetnek

– Elfogadom az új rendszert, hiszen fontos, hogy a vendéglátósok érezzék sajátjuknak az üzletet, s odafigyeljenek a lakosok igényeire is – mondja Horváth Ferenc, az egyik vendéglő tulajdonosa. – Ha rendezvényünk van, az ajtókat, ablakokat mi is becsukjuk, hogy ne hallatszódjon ki a hangos zene, hiszen itt vagyunk a lakótelep szomszédságában. Óhatatlan, hogy a kerthelyiségben néha hangosabb a beszéd, de nincs randalírozás. Most az a jó, hogy a rendelethez a mi véleményünket is kikérték, hiszen ha idegenforgalmat akarunk fejleszteni, nem mondhatom a vendégnek, amikor háromnegyed tízkor kikéri a vacsoráját, hogy fél 11-kor menjen el, mert zárunk – sorolja Horváth Ferenc, aki ha megismeri a részleteket, szeretné megpályázni a Biztonságos Szórakozóhely címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!