Közélet

2013.01.31. 06:57

Összeomlással fenyegethet a háziorvosi rendszer?

A Jászság településein jellemzően vállalkozói formában látják el praxisukat a háziorvosok. A közszférára vonatkozó kötelező nyugdíjazás így közvetlenül nem érinti tevékenységüket. Óriási gondot az orvostársadalom elöregedése jelent.

BCS

Group of happy hospital colleagues standing together

Fotó: Getty Images/Hemera

Mivel a Jászságban jellemzően vállalkozó háziorvosok látják el feladataikat, így rájuk közvetlenül nem vonatkozik a közszférát érintő kötelező nyugdíjazás kérdésköre. Még szerencse, mert ha minden nyugdíjas korú orvosdoktort elküldenének, összeomolna a rendszer. A megkérdezett települések mindegyikében a közeljövőben megoldandó feladat, de legalább is fontos téma a jelenleg praktizáló orvosuk utódjának keresése.

– Szerencsére a település háziorvosa lelkiismeretesen, nagy tapasztalattal és jól végzi feladatát – mondta Dalmadi Tiborné, Alattyán polgármestere. – Egyelőre el is tudja látni praxisát, igaz, már betöltötte hetvenedik évét. Előbb-utóbb megoldandó feladatot jelent a települési háziorvos majdani nyugdíjba vonulásával a praxis továbbvitele. Ráadásul ez idő szerint a doktor úr nem csak Alattyánon, de helyettesítésben Jásztelken is végzi háziorvosi feladatait.

– Nagyközségünkben minden háziorvosi, fogorvosi és gyermekorvosi körzetben vállalkozói formában látják el feladataikat orvosaink – mondta Drávucz Katalin, Jászladány polgármestere. Háziorvosaink közül ketten, illetve egy gyermekorvosunk is betöltötte már a nyugdíjkorhatárt. Az egyik orvos pedig már be is jelentette, hogy szeretne nyugdíjba vonulni. Erre az évre azonban még vállalta a feladatokat.

A településen még nagyobb gondot jelent a védőnői szolgálat fenntartása. A három körzetre két közalkalmazott védőnő jut, közülük az egyik betöltötte a nyugdíjkorhatárt. Az egyelőre kérdés, hogy lehetőség lesz-e a tovább foglalkoztatására. Ha nem, akkor mind a három körzet egyetlen védőnőre jutna, ez pedig szinte megoldhatatlan feladat elé állítaná a védőnőt.

Mint megtudtuk, folyamatosan hirdetik az üresedő állásokat, az orvosi praxist, de nincs jelentkező.
Tari András, Jászivány polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a Jászság legkisebb településen már nagyon régóta nincs állandó orvos. – Kedden és pénteken délelőtt jár át Jászapátiról egy háziorvos rendelni. Azokon a napokon, amelyeken nincs rendelés, a lakosok bejárnak Jászapátira. Az elmúlt évtizedekben megszokták és elfogadták ezt a lakosok – mondta a polgármester.

Jászkiséren a három háziorvosi körzetből kettőben a praktizáló doktorok már betöltötték a korhatárt, de egyelőre nem jelezték, hogy nyugdíjba szeretnének vonulni. – Azt kértük tőlük, hogy legalább fél évvel nyugdíjba vonulásuk időpontja előtt jelezzék szándékukat az önkormányzatnak, hogy lehetőségünk legyen intézkedni utódlásukról – mondta Hajdú László polgármester.

A közszférában kötelező

Hat-hét ezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért – adta hírül Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tájékoztatóját korábban a kormány.hu. A közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elvek szerint a tárcavezetők intézkednek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!