Közélet

2015.06.03. 12:02

Több milliárd forintot „hozott” Szolnokra a miniszterelnök

A megállapodás szerint legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti majd össze - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Szolnokon.

Mészáros Géza

A kormányzati ciklus végéig 4 sávos autóút köti össze a fővárost és Szolnokot – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Szolnokon, a Modern városok elnevezésű „utazó” program Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyét érintő állomásán. A kormányfő a városháza Hubay Ferenc dísztermében írta alá Szalay Ferenc polgármesterrel azt a megállapodást, amely szerint a kabinet a megyei jogú város már eltervezett fejlesztési koncepcióihoz jelentős állami pénzügyi támogatást biztosít.

Orbán Viktor szerint a vidék fejlődésének kulcsa a vidéki városok fejlődése, ezért útjára indították a Modern városok elnevezésű programot. Ennek keretében mind a 23 megyei jogú városba ellátogat majd, ahol együttműködési megállapodásokat köt majd a helyi vezetőkkel. Szolnokra szerdán érkezett, és jelentős nagyságrendű anyagi támogatásról beszélt a városházán, majd megismételte a jó híreket a polgármesteri hivatal előtt összegyűlt helyi lakosságnak is.



A hivatalos ceremónia azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor és Szalay Ferenc aláírta a megyeszékhelyet az állam által, közvetve és közvetlenül, összességében többtíz milliárd forinttal támogató megállapodást a városháza dísztermében. Ezt követően a polgármester arról beszélt, hogy elkészült Szolnok integrált városfejlesztési stratégiája, amelyben az önkormányzat meghatározta azokat a beruházásokat, amelyek által a megyeszékhely a helyeik számára még élhetőbb és lakhatóbb, az ide látogató vendégeknek pedig idegenforgalmi szempontból vonzóbb lesz. Szalay Ferenc hangsúlyozta, hogy a válság előtt 4, után 12 százalékos munkanélküliségi adatot mára sikerült újra 6 százalék alá küzdeni. Mindez köszönhető a jól prosperáló és az adózási morál tekintetében jól teljesítő cégeknek, valamint az itt élő szolnokiak munkához való hozzáállásának. A polgármester beszélt a továbbiakban a helyi kimagasló oktatási rendszerről, a minőségi elit- és a mozgalmas tömegsport-kultúráról, a nemzetközi hírű komolyzenei-, illetve színházi életről, illetve a civil szervezetek és önkéntesek felbecsülhetetlen, áldozatkész tevékenységéről.

Orbán Viktor elöljáróban azt hangsúlyozta, hogy az állam 22 milliárd forintnyi adósságot vitt el Szolnokról, szabad kezet adva a városnak arra, hogy a bevételeit településfejlesztésre fordíthassa. Ezt követően sorba vette a Szolnokra jutó központi támogatásokat. Eszerint 2016-tól megkezdik a Budapest és Szolnok négysávos úttal való összekötését, amelyben szerepel, hogy ugyan más műszaki tartalommal, de folytatódik az Abony és Fegyvernek között nemrégiben leállított szakasz megépítése is. Az elgondolás szerint Szolnokot északról kerüli el a 2X2 sávos autóút, azonban nem hagyják veszni a már megépített műtárgy-tartalmakat sem, így a Törökszentmiklóson feladatra „várakozó” hídelemek is hamarosan munkába állhatnak. Ezt a fejlesztést nem uniós, hanem hazai forrásokból biztosítja a kormány – hangsúlyozta Orbán Viktor. Szintén központi támogatásból újabb, összesen 300 hektár területhez jut Szolnok az ipari parkjának kibővítéséhez. Elhangzott, hogy a MÁV sporttelep már kapott 529 millió forint állami támogatást az atlétikai centrumának kiépítéséhez. A bejelentés szerint további egymilliárd forint kerül a megyeszékhelyre a Véső úti sporttelep- és uszodafejlesztésre. A Liget Termálstrand és Élményfürdő átépítésre 3 milliárd forint jut, továbbá egy-egymilliárd egy új tiszai hajókikötő megépítésére, valamint a Szolnoki Művésztelep és környezetének felújítására. Mindezen kívül a kormányfő bejelentette azt is, hogy a MÁV Gépészet Szolnoki Járműjavító üezeme hazánk egyik kiemelt vasúti szerelő-, illetve gépgyártó gyárkomlexuma lesz, miután a helyben tervezett és gyártott IC+ vasúti kocsiknak nem csupán hazai, hanem nemzetközi piacot is szereznek.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy amikor a ’80-as évek közepén Szolnokon élt, a várost kis Moszkvának csúfolták. Hangsúlyozta, hogy szerinte már azokban az időkben megtartotta a megyeszékhely a korábbi, értékes polgári hagyományait, mely a 2016-tól megvalósuló fejlesztések által még inkább polgárivá válhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!