Közélet

2011.11.28. 21:30

Esélyt kaptak, már csak élni kell a lehetőséggel

Régi mondás, hogy a jó pap holtig tanul. Manapság ez különösen érvényes, hiszen egyre gyakrabban fordul elő, hogy felnőtt fejjel kell újrakezdeni az életet.

Szilvási Zsuzsa

Two businessmen and two businesswomen having discussion in office

Fotó: Getty Images

— Elmúlt már az a világ, amikor a többség egyetlen munkahelyen dolgozta le aktív éveit — emlékszik vissza a már nyugdíjas, tiszafüredi Sándorné Piroska, aki egykor munkaügyesként dolgozott. — Pedig akkoriban szinte szégyennek számított, ha valakinek sok rubrika volt betöltve a munkakönyvében. Azt tükrözte, hogy megbízhatatlan, sehol sem tud gyökeret verni.

Manapság azonban egészen más a helyzet, sokan már annak is örülnek, ha legalább néhány hónapra el tudnak helyezkedni. S egyre gyakrabban fordul elő, hogy felnőttként kényszerülne új szakmát tanulni az, aki munkát keres. Már ha talál rá egyáltalán lehetőséget.

A Tisza-tavi kistérségben, mint az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében, pályázati forrásnak köszönhetően most négy szakmában tíz-tíz fő tanulhat új, versenyképesnek számító szakmát. A 4-10 hónapos tanfolyamok végeztével földmunkagép-kezelők, szerkezetlakatosok, kereskedelmi ügyintézők és minősített hegesztők kapnak majd új esélyt az elhelyezkedésre.

A tanfolyam résztvevőinek többsége bizakodó, úgy vélik, lesz munkájuk, ha leteszik a vizsgákat. Sőt, sokan külföldön próbálnak majd szerencsét.
— Nem könnyű ezen a környéken munkát találni, így nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy kitanulhatom a hegesztést — mondta el Horváth Andor, aki Tiszaderzsről naponta ingázik Tiszafüredre a tanfolyamra. Korábbi munkahelyemen sokszor az ország másik végébe kellett elmennünk a különböző építkezésekre, ráadásul folyamatosan késtek a fizetésekkel. Három gyermekkel nem könnyű így megélni. Végül otthagytam a céget, azóta be is csődölt. Én viszont munkanélküli lettem. Ha papírom lett volna, hegesztőként már régen el tudtam volna helyezkedni, így bízom benne, hogy ezzel a végzettséggel már találok munkát.

Kovács Csaba ugyancsak minősített hegesztőnek tanul, s szintén jó lehetőséget lát ebben a szakmában.

— Jelenleg munkanélküli vagyok, ez pedig olyan szakma, amely igen keresett itthon és külföldön egyaránt — hangsúlyozta a harmincas éveiben járó férfi. — Úgy vélem, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.
A felnőttek oktatása természetesen egészen más hozzáállást kíván a szakma fortélyait tanító oktatótól is. Bráda János immár 25 esztendeje oktat és szívesen dolgozik felnőttekkel.
— Nekik egészen más igényeik vannak, de másként is veszik a követelményeket — mondta. — Ők már nem szükséges rosszként kezelik a tanulnivalót, nincsenek fegyelmezésbeli problémák, és így persze jobban is lehet haladni. Nyilvánvaló, hogy jobb úgy tanítani, hogy a hallgatóságot érdekli, amit mondunk. — tette hozzá.

Németet és informatikát is tanulnak

Annak érdekében, hogy a képzésben résztvevők könnyebben el tudjanak helyezkedni, a szakma elsajátítását segítő tárgyakon túl német nyelvet és számítástechnikát is tanulnak a hallgatók. Ők többségükben regisztrált munkanélküliek vagy szociális ellátásban részesülők, akik a tanfolyam idején képzési támogatásban részesülnek, és útiköltségüket is megtérítik.

Szilvási Zsuzsa -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!